Over beïnvloeden

  De Noordkant

  Beïnvloeden

  Hoe kun je concreet het gedrag, de emoties en de vaardigheden van jezelf en van anderen beïnvloeden in ieders belang ?Beïnvloeden is de kern van alle sociale interactie. We zetten ons hele hebben en houden in om de ander te beïnvloeden, bewust en onbewust.  

  Je hersenen bepalen je gedrag, maar je gedrag bepaalt ook je hersenen

  Waarnemingen, vaardigheden, gedrag en emoties kunnen de hersenen vormen, omdat de hersenen veranderen op basis van de informatie waaraan ze worden blootgesteld. Dit noemen we neuroplasticiteit. Ervaringen vormen dus de hersenen en omdat de hersenen het functioneren bepalen, beïnvloedt deze vorming van de hersenen op haar beurt het functioneren.

  Op basis van herhaaldelijke ervaringen ‘ontdekken’ de hersenen patronen en vormen op basis daarvan verwachtingen en leer je op basis van deze verwachtingen de toekomst voorspellen. De toekomst voorspellen helpt je om te overleven want als je weet wat er komen gaat, kun je je daarop voorbereiden. Maar er is een valkuil: de verwachtingen ontstaan automatisch want ze worden door een door de tijd heen sterk gevormd hersennetwerk wetmatig verwerkt. Je kunt deze wetmatigheden gebruiken om  anderen en jezelf te beïnvloeden.  

  Zijn en worden

  Als blijkt dat bepaalde informatie toch anders is dan je op basis van de wetmatigheden die eerder gevormd zijn had verwacht, kunnen er, doordat je hersenen plastisch zijn, nieuwe wetmatigheden in de hersenen ontstaan.

  Door dit voortdurende proces ontstaat er balans tussen snel en effectief kunnen handelen op basis van verwachtingen ( zijn ), en je kunnen aanpassen en nieuw gedrag leren op basis van nieuwe informatie uit de omgeving ( worden). 

  ( Bron: Margriet Sistkoorn , hoogleraar klinische neuropsychologie )