buitenschilderwerk

Last updated by SECUURBOUW Comments (1)

Het buitenschilderwerk, van uw woning is regelmatig aan een nieuwe lik verf toe. Goed schilderwerk beschermt en verfraait uw huis.

Buitenschilderwerk

Met buitenschilderwerk wordt het schilderwerk aan de buitenkant van uw huis bedoeld. U kunt daarbij denken aan kozijnen en deuren, maar ook aan de gevelbetimmering en de buitenmuren van uw woning. Verder vallen ook schuttingdelen en de buitenkant van de schuur hieronder.

Wanneer is buitenschilderwerk nodig?

Buitenschilderwerk is ongeveer een keer per vijf jaar toe aan een nieuwe lik verf. Daarbij is het schilderwerk op het zuiden en westen eerder aan onderhoud toe, door de invloed van zon en regen. Schilderwerk op het noorden en oosten heeft minder aandacht nodig. Als het schilderwerk blaasjes of scheurtjes vertoont, is het tijd voor een schilder. Let vooral op de liggende onderdelen, zoals een vensterbank, waar beschadiging van het schilderwerk vaak begint.

Belang buiten schilderen

De belangrijkste functie van buitenschilderwerk is bescherming van onderdelen, zoals houten kozijnen, tegen weersomstandigheden. Schilderwerk voorkomt bijvoorbeeld dat hout gaat rotten. Daardoor gaan de kozijnen langer mee. Uw huis schilderen is dus belangrijk om het in een goede staat te houden.

Voordelen goed buitenschilderwerk

Bescherming van materiaal

Goed schilderwerk zorgt dat materialen, zoals hout, langer mee gaan. Als uw woning regelmatig geschilderd wordt, hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken over bijvoorbeeld houtrot.

Waarde van uw woning

Daarnaast geeft schilderwerk een ander uiterlijk aan uw huis. Als uw woning goed in de verf staat, ziet dat er fris en mooi uit. Goed schilderwerk is daarmee ook belangrijk voor de waarde van uw huis.

Aandachtspunten buitenschilderwerk

Belangrijke aandachtspunten voor goed schilderwerk zijn:

De weersomstandigheden

We adviseren u om het buitenschilderwerk tussen april en oktober uit te voeren. In deze periode zijn de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal voor het verwerken van verf. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden en de luchtvochtigheid op maximaal 75%.

De verf

Het is verstandig om een sterke hoogglanslak te gebruiken, ook wel alkydverf genoemd. Let er goed op dat de buitenverf voldoende elastisch is en past bij het materiaal wat geschilderd wordt.

Kleurafspraken

U kunt te maken krijgen met kleurafspraken voor schilderwerk, die gelden voor een straat of deel van de wijk. Ook als u in een monumentaal huis woont, kunt u verplicht zijn om bepaalde kleuren te gebruiken. Als u dit vooraf navraagt bij uw gemeente, komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

De uitvoering

Het is belangrijk dat het schilderwerk van uw woning vakkundig uitgevoerd wordt. Denk aan het schilderen van lastige details of kwetsbare plekken, zoals de onderkant en bovenkant van deuren en kozijnen. Ook voldoende laagdikte van de verf is belangrijk voor de kwaliteit van het schilderwerk.

 

Verfsoorten voor buitenschilderwerk beschermen materiaal tegen de regen en de zon. Het is daarom belangrijk om een verfsoort te kiezen die speciaal voor uw buitenschilderwerk bedoeld is.

Buitenschilderwerk verfsoorten

Voor uw buitenschilderwerk wordt vaak alkydverf gebruikt. Dit is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Alkydverf schildert prettig, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om “uit te vloeien”. Alkydverf wordt verdund met terpentine en heeft een sterke geur.

Dekkende lakverf

Als uw kozijnen, deuren of betimmering geschilderd moet worden, dan is een dekkende verf het meest gebruikelijk. Vooral hoogglansverf heeft een harde toplaag en is dus goed bestand tegen weer en wind. Een dekkend verfsysteem bestaat uit minimaal 1 laag grondverf en 2 lagen lakverf. Dekkende verf is geschikt voor hout, maar ook voor bijvoorbeeld kunststof en aluminium. Het is dan wel nodig om eerst met een hechtprimer te schilderen.

 

Transparante lak

Als u voor een transparante lak kiest, kunt u de structuur van de ondergrond blijven zien. Transparante lak wordt veelal gebruikt voor onbehandeld hout. Lak is minder bestand tegen zonlicht dan lakverf en heeft ongeveer om de drie jaar een nieuwe laag nodig. Daar staat tegenover dat het schilderen minder tijd kost, omdat lak geen laag grondverf nodig heeft.

Beits

Beits wordt gebruikt voor het schilderen van kozijnen en betimmering, maar ook voor bijvoorbeeld schuttingen. U kunt zowel voor transparante als voor gekleurde beits kiezen. Beits is eerder aan onderhoud toe dan dekkende verf, maar het heeft geen grondverf nodig en is makkelijk bij te werken.

Muurverf

Voor het schilderen van stenen buitenmuren werkt een schildersbedrijf vaak met synthetische muurverf (een alkydverf). Deze sterke verfsoort is goed bestand tegen vocht en daarom uitermate geschikt voor buitenshuis. U kunt ook kiezen voor speciale acryllatex (waterbasis). Deze verf is geschikt voor buitenschilderwerk, omdat het licht ademend is en minder poreus dan gewone latex. De verf is hierdoor goed te reinigen.

Specifieke verfsoorten buitenschilderwerk

Specifieke verfsoorten voor uw buitenschilderwerk zijn:

Winterverf: de verf die gebruikt wordt door een winterschilder is geschikt voor gebruik bij een lage temperatuur. Normale verf zou bij lage temperaturen te langzaam drogen, maar deze verf is snel stofdroog en uitgehard.

High solid verf: high solid verf bevat minder oplosmiddel dan alkydverf. De verf verwerkt wat lastiger dan alkydverf, omdat de bovenlaag van de verf snel droogt. Daar staat tegenover dat de verf minder schadelijk is voor de schilder en beter voor het milieu.

Kwaliteit verfsoorten

Verfmerken die veel door professionele schilders gebruikt worden zijn Sigma, Wijzonol, Sikkens, Trimetal en Koopmans. Grote fabrikanten brengen vaak twee verschillende kwaliteiten op de markt: u vindt de goedkopere variant in de bouwmarkt en de duurdere variant in een speciaalzaak. Een schildersbedrijf gebruikt verven die afkomstig zijn van de speciaalzaak, omdat deze van een betere kwaliteit zijn en dus langer meegaan.

 

Kleuren voor buitenschilderwerk kiezen, gaat verder dan alleen smaak. Als u een doordachte keuze maakt, dan kunt daarna genieten van mooi schilderwerk in de perfecte kleur.

Kleuren buitenschilderwerk

Als u buitenverf kleuren gaat kiezen, dan is het verstandig om rekening te houden met:

de omgeving van uw woning; deze kan van invloed zijn op de keuze van kleuren, denk bijvoorbeeld aan het aansluiten bij de kleuren van het schilderwerk van de buren.

de kleur van andere materialen, zoals de gevel en de dakpannen; het is mooi als de verfkleur die u kiest bij deze kleuren past.

Buitenschilderwerk donkere of lichte kleuren

Als u het buitenschilderwerk gaat aanpakken, dan kunt u voor de zonzijde van het huis het beste voor lichte kleuren kiezen. Lichte tinten weerkaatsen het zonlicht en gaan daardoor langer mee dan donkere tinten, die het zonlicht absorberen en hierdoor veel uitzetten en krimpen.

Voor huizen aan de kust, waar vaak minder beschutting is, wordt veel voor lichte kleuren gekozen. Op de bosrijke veluwe zult u weer vaker donkere kleuren zien, zoals donkergroen en donkerblauw.

Kleuren buitenshuis combineren

Als u voor het schilderen van deuren, ramen en kozijnen een donkere en een lichte verfkleur met elkaar combineert, dan ontstaat er contrast. Hierdoor gaan lichte kleuren meer stralen en winnen donkere kleuren aan diepte. De lichte verfkleur wordt meestal gebruikt voor de kozijnen, als contrast met de muur, en de donkere verfkleur voor de draaiende delen, zoals ramen en deuren.

Kleuren schilderwerk vergelijken

Als u verfkleuren voor buitenshuis wilt vergelijken, dan kunt u vragen of u een kleurenwaaier mag lenen van een schildersbedrijf. Ook kunt u op internet een kleurenwaaier bestellen, bijvoorbeeld van een specifiek verfmerk of een selectie van de meest gebruikte kleuren van diverse merken. Een kleurenwaaier kost gemiddeld €25,-.

Voorschriften kleuren schilderwerk

Voor de buitenkant van uw woning kunt u gebonden zijn aan kleurafspraken, die gelden voor een bepaalde straat of wijk. Ook als u een monument heeft, gelden er vaak voorschriften voor het schilderwerk. U kunt dit navragen bij uw gemeente.

Veel toegepaste verfkleuren

Als u verf gaat uitzoeken, zult u erachter komen dat er veel verschillende nummers en codes zijn om aan te geven om welke kleur het gaat. Als u de juiste nummers kent, dan maakt dat het zoeken in de verfwinkel een stuk gemakkelijker. De verfkleuren die veel voor buitenschilderwerk worden gebruikt, hebben een RAL nummer. Verffabrikanten geven hun verfkleuren vaak een eigen nummer of naam.

U kunt de juiste kleurnummers natuurlijk opvragen bij uw schilder. We zetten de meest gebruikte verfkleuren alvast voor u op een rij.

RAL 9010= zuiver wit

RAL 9001= creme wit

RAL 1015= ivoor wit

RAL 6009= dennegroen

RAL 7016= antraciet grijs

RAL 5003= saffierblauw

RAL 3005= wijnrood

NO.15.10= monumenten groen (Sikkens)

U4.15.10= gelders blauw (Sikkens)

F2.15.77= zandsteen geel (Sikkens)

B6.45.15= engels rood (Sikkens)

G0.05.85= mergelwit. (Sikkens)

 

    SECUURBOUW

    SECUURBOUW

    Secuurbouw is gespecialiseerd in binnen en buiten schilderwerkzaamheden. Wij werken met kwaliteit verfen zoals Sigma ,Sikkens, Boonstoppel. Wij zijn secuur, flexibel. U kunt bij ons ook terecht voor alle gyproc en stukadoor werkzaamheden.