Geen pensioenopbouw in eigen beheer voor DGA met aandelen zonder stemrecht

  ABAB
  By ABAB

   

  Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een bv? Dan kunt u onder voorwaarden een pensioen in eigen beheer opbouwen. Wat is uw voordeel bij de opbouw in eigen beheer? De  toename van de pensioenreserve is een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting. U bepaalt zelf hoe u deze pensioenreserve investeert en u houdt uw geld in de onderneming. Daarnaast bent u relatief flexibel in het aanpassen van uw pensioenregeling.

   

  DGA met aandelen zonder stemrecht

  Na het invoeren van de flex-bv per 1 oktober 2012 is de definitie van de DGA in de Pensioenwet aangepast. Heeft u aandelen zonder stemrecht? Dan kan dit wél vervelende gevolgen hebben voor uw pensioen in eigen beheer!

   

  Op de pensioenwebsite van de Belastingdienst is de vraag gesteld of een DGA die tenminste 10% van het geplaatste kapitaal bezit - waaraan geen stemrechten - zijn verbonden een pensioen in eigen beheer kan opbouwen. De 'kennisgroep pensioenen' geeft  aan dat omdat de DGA geen stemrechten heeft op zijn aandelen (of certificaten) geen pensioen in eigen beheer opgebouwd kan worden!

   

  Wat zijn de gevolgen?

  Heeft u meer dan 10% van de aandelen in uw bv en is aan minder dan 10% van de aandelen stemrecht verbonden? Dan heeft dit tot gevolg dat uw opbouw van pensioen in eigen beheer per 1 oktober 2012 niet meer kan plaatsvinden. Gaat u toch door met de opbouw in eigen beheer? Dan wordt uw opgebouwde pensioenaanspraak direct belast en ontvangt u een 'boete' van 20% (revisierente)!

   

  Tip

  Het wijzigen van de definitie van de Pensioenwet op 1 oktober 2012 kan voor bestaande pensioenovereenkomsten tot gevolg hebben dat de pensioenopbouw niet langer in eigen beheer kan plaatsvinden. Heeft u aandelen in uw vennootschap met minder dan 10% stemrecht en bouwt u pensioen op in eigen beheer? Neemt u dan contact op met één van onze pensioenadviseurs.

   

  Heeft u vragen over de wijzigingen in de Pensioenwet of wilt u weten welke gevolgen de wijzigingen voor uw pensioen in eigen beheer heeft neem dan contact op met Erik Gilden
  (06-53516887 of erik.gilden@abab.nl).

  ABAB

  ABAB

  Accountants en Adviseurs is een allround accountancy- en adviesorganisatie. Met ruim 700 medewerkers werkt ABAB vanuit 17 vestigingen
  About me

  Based in the Netherlands, ABAB is a leading provider of accountancy and consultancy services in a wide range of market segments. Our philosophy is based on our strong local and regional...