De levenscyclus van een organisatie

  De Noordkant
  By De Noordkant

  Mensen, producten, markten en ook organisaties hebben een levenscyclus van geboorte, groei, volwassenheid, ouderdom en dood. 

  • De droom : een idee in de hoofden van de oprichters. De droom duurt totdat hij wordt opgegeven of tot hij in een concrete onderneming verandert.
  • De onderneming : de oprichting heeft plaatsgevonden en staat. Wat een organisatie een “onderneming” maakt is niet of zij wel of niet succesvol is maar dat ze in dit stadium intuïtief opereert.
  • Orde op zaken : de verwoede inspanningen van een handvol mensen moeten plaats maken voor een meer georganiseerde reeks activiteiten van een groeiend aantal medewerkers. Er worden nieuwe mensen aangenomen die de dingen die u hun vraagt al eens eerder hebben gedaan.
  • Het succes : de volwassenheid van de organisatie treedt in. Ze heeft haar voet stevig tussen de deur en de basis voor voortdurende uitbreiding is gelegd. Ontevredenheid over de stijl ( dus niet over de inhoud ) kan een gevoel geven dat het bedrijf de plaats gaat innemen als een van de Grote jongens- het instituut
  • Het instituut : deze verandering is subtiel maar ingrijpend, de nadruk verschuift van doen naar zijn. Het territorium moet niet meer worden ingenomen maar bezet. Mensen worden niet meer perse aangenomen op hun talent en motivatie maar meer op de vraag of zij passen bij “de” organisatie. Deze fase kan lang duren maar als er niets wordt gedaan om de natuurlijke koers om te buigen, begint de organisatie haar voeling met de buitenwereld te verliezen en gaat het   bergafwaarts.
  • De neergang : deze situatie vloeit bijna onmerkbaar voort uit de zelfingenomenheid die meestal kenmerkend is voor instituten. In een concurrerende markt is het resultaat moeilijk te handhaven. Medewerkers vergeten de klanten en richten zich op interne aangelegenheden , ze kibbelen over regels en status terwijl het hele bedrijf langzaam ten gronde gaat.
  • De dood : ze worden overgenomen, onderdelen worden afgespitst. Soms blijven ze nog even doordraaien met een gedecimeerd personeelsbestand. Maar ze hebben het einde van hun levenscyclus bereikt.

  Tijdens de eerste helft van de levenscyclus – tot en met de succesfase – loopt de organisatie een ontwikkelingsachterstand op als zij geen transitie maakt op het moment dat de tijd daar rijp voor is. 

  Als een organisatie eenmaal dat punt is gepasseerd lijkt de instituutfase gewoon de volgende stap opwaarts en voorwaarts. Doordat iedereen verplicht wordt de juiste kanalen te volgen, veranderd de organisatie in een wirwar van tunnels waarin verzoeken verdwijnen en waaruit nooit resultaten en antwoorden tevoorschijn komen.

  De neergangs-fase wordt dus niet alleen gekenmerkt doordat regels en procedures de creativiteit en de efficiency in de weg staan. Het echte kenmerk van deze fase is dat de organisatie zich afsluit van effectieve communicatie met haar mensen en haar omgeving.  

  Organisatievernieuwing 

  • De terugkeer van de droom. Op een of andere manier komt bij organisatie vernieuwing altijd een nieuw centraal idee kijken waar de structuren en de activiteiten van de organisatie omheen worden gebouwd.
  • Het hervinden van de ondernemingsgeest. 
  • Opnieuw orde op zaken stellen. Je diept de elementen van succesvol organiseren als het ware weer op i.p.v. ze van de grond af te ontwikkelen.

  Kiezen voor de weg van vernieuwing 

  Leiders moeten zich allereerst de volgende drie transitievragen stellen: 

  • Voor welke dingen geldt dat het tijd is om ze los te laten ? Wijze leiders beginnen bij zichzelf. Wat moet ik loslaten van mijn identiteit ?
  • Hoe besteden wij onze tijd in de neutrale zone ? De tijd in de woestenij is niet over te slaan. De woestenij is de plek waar de 'volgelingen' hun vernieuwing ontdekken. Hoe kunt u zorgen dat anderen zich er gemakkelijk voelen? Wat zijn de tijdelijke regels, structuren en middelen daartoe?
  • Wat wordt er verwacht bij dit nieuwe begin ? Help mensen om de volgende stap te nemen in de transitie waar ze zich bevinden.

   

  Vriendelijke groet, Christina  

   

  De Noordkant

  De Noordkant

  Ik ben een gediplomeerde en erkende Master Coach en Master Counselor
  Business description

  Het is mijn overtuiging dat bewustzijnsontwikkeling de sleutel is tot blijvende verandering. Wat gebeurt er en waarom gebeurt dat? Ik wil je daarbij graag helpen.
  Coaching vergroot je zelfinzicht en...