The Digital Transformer

  reflektis
  By reflektis

  Is Agile Killing Enterprise Architecture?

  Source: tdan.com

  … in plaats van andersom: enterprise architectuur die agile laat vastlopen?

  Architecten in het algemeen (zoals Charles in het artikel terecht constateert: “Architects in general don’t write code”) staan te ver af van wat er daadwerkelijk gebouwd wordt. Als het zóver is gekomen dat ze zelfs niet meer in staat zijn om code te lezen of er met ontwikkelaars over te praten, is het zover dat één van de twee moet wijken (of veranderen). Maar voor enterprise architecten is deze constatering nóg vaker correct. Hoe kun je in die spagaat nog overleven?

  Mijn stelling is dat enterprise architecten met een willekeurige ontwikkelaar moet kunnen pair-programmen. En met een executive board member moet kunnen sparren over nieuwe markten. En met een security administrator, en met een HR manager, en met …

  Te veel gevraagd? Ik denk het niet. Architecten kunnen zich specialiseren (ik geloof bijvoorbeeld heus wel in een Business Architect, die in staat is met procesmodellen te goochelen) maar ingebed in enterprise architectuur die agile is en niet in een ivoren toren zit.

  Onder die randvoorwaarden kan enterprise architectuur ontzettend veel toegevoegde waarde leveren doordat het juist een bijdrage levert aan de agility van de gehele organisatie. Het helpt zelfs organisaties te kantelen, waarbij in meer of minder extreme vorm elke vorm van management die niet faciliterend is wordt afgestoten. Dat kan omdat enterprise architectuur dan wordt tot de inhoudelijke borging van de kennis en vaardigheden van de mensen in combinatie met de organisatie (corporate intelligence).

  Zijn die randvoorwaarden afwezig? Dan zou ik mij heel goed afvragen of enterprise architectuur wel toegevoegde waarde levert.

  image image image image
  Original: http://www.reflektis.com/blog/enterprise-architectuur-blog/ea-nieuws/the-digital-transformer/
  By: Rob Vens
  Posted: September 11, 2015, 8:39 am

  reflektis

  reflektis

  Consultancy, Coaching, Training and Mediation
  Business description

  Enterprise Architectuur
  Mediation, gespecialiseerd in zakelijke en ICT conflicten
  Coaching van CIO's
  Coaching van architecten (Enterprise, Business, ICT)
  Trainingen op het gebied van...