Minder Duitse, meer Franse economische groei

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS  ​De autoindustrie is een belangrijke pijler onder de Duitse export. EPA


  De Duitse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar minder gegroeid dan verwacht, maar de Franse economie heeft het juist veel beter gedaan. De grootste economie van Europa groeide met slechts 0,3 procent en Frankrijk, de op een na grootste economie, groeide met 0,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.


  Eind 2014 zette Duitsland nog een groei neer van 0,7 procent. Vooral de handel met het buitenland heeft een rem op de groei gezet en de import nam sterk toe. Er werd meer gebouwd en consumenten en overheid gaven meer uit. Duitsland lijkt met de export last te ondervinden van de teruglopende economie in Rusland en China.

  Frankrijk werd de laatste tijd gezien als een ziek en zwak presterende economie, maar boekt de sterkste kwartaalgroei in bijna twee jaar.

  Laag, laag, laag en laag

  De belangrijkste redenen voor de economische groei in de eurozone lijken te liggen in de lage olieprijs, de lage rente, de lage inflatie en de lage eurokoers, De lagere prijzen verlagen de kosten voor het bedrijfsleven en stimuleren de koopkracht van consumenten. De goedkopere euro is goed voor de export. 

  Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) is een belangrijke aanjager van de lagere rente en euro. De ECB wil de economie stimuleren, de rente drukken en de inflatie aanwakkeren door maandelijks voor 60 miljard euro leningen op te kopen.

  Koploper

  Na twee kwartalen van nulgroei lijkt de Italiaanse economie de draad weer op te pakken. Italië, de derde economie in Europa, kende een groei van 0,3 procent. Vergeleken met een jaar geleden is de groei even groot. In het vierde kwartaal was er nog sprake van krimp. 

  Spanje is koploper in de eurozone. Het door de financiële en vastgoedcrisis getroffen land zette een groei neer van 0,9 procent.

  De Europese Commissie raamt de economische groei van de hele eurozone voor dit jaar op 1,5 procent. Volgend jaar zou dat oplopen naar 1,9 procent.


  Bron: NOS

  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2015/05/13/minder-duitse-meer-franse-economische-groei
  By:
  Posted: May 13, 2015, 1:07 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  About me

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...