Hoe heet Goede Vrijdag in andere talen?

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS
  Net als ‘Witte Donderdag’ is ook de Nederlandse term ‘Goede Vrijdag’ vrij bijzonder. Alleen het Fries en het Engels noemen de herdenking van Jezus’ langzame en pijnlijke dood ‘goed’. De reden blijft tamelijk onduidelijk.

  Elders toont men meer empathie. De Scandinaviërs, IJslanders en Finnen spreken van ‘Lange Vrijdag’ (voor wie lijdt of met iemand meeleeft, gaat de tijd immers traag), de Duitsers van ‘Klaagvrijdag’ of ‘Verdrietvrijdag’ (Karfreitag – alleen voor etymologisch geschoolde sprekers nog begrijpelijk, want kar bestaat niet meer als zelfstandig woord). Letten noemen de dag soms beeldend ‘Zwarte Vrijdag’. In het Iers en (soms) het Bulgaars heeft men het over ‘Kruisigingsvrijdag’. Daar valt weinig op af te dingen.

  De twee meest wijdverbreide aanduidingen zijn vrij saai. Zoals men in Oost-Europa Witte Donderdag ‘Grote Donderdag’ noemt, zo heet Goede Vrijdag daar ‘Grote Vrijdag’. (Ook Tsjechië en Slowakije doen hieraan mee, hoewel de donderdag er naar Duits voorbeeld ‘groen’ heet.) Sterker nog, de hele week én alle dagen van Palmpasen tot Pasen heten in Oost-Europa ‘groot’. In Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië is men al even consequent, alleen noemt men hier het hele gebeuren niet ‘groot’, maar ‘heilig’.

  In het Nederlands heet deze week doorgaans Goede Week, maar ook wel Heilige Week of Stille Week. Dat ‘stille’ komt terug in het Nederduitse woord ‘Stille Vrijdag’ voor Goede Vrijdag.  

  Hoe heet "Pasen" in andere talen? Lees het hier.  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2015/04/03/hoe-heet-goede-vrijdag-in-andere-talen
  By:
  Posted: April 3, 2015, 1:21 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...