Hoe heet Witte Donderdag in andere talen?

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS  Het Laatste Avondmaal | Leonardo da Vinci (1498)


  ​Het is vandaag Witte Donderdag en daarmee een bijzondere dag: kleurig, groot, ja zelfs heilig.
   
  In Nederland en Vlaanderen valt dat niet zo op. Wij noemen de dag waarop het laatste avondmaal van Jezus en zijn leerlingen herdacht wordt, Witte Donderdag. Maar in het Duits, Tsjechisch en Slowaaks is het vandaag Groene Donderdag. En in het Zweeds is het Roze (skär) Donderdag. Al is deze fleurige benaming eigenlijk een historisch ongelukje: het woord betekende vroeger ‘zuiver’. In de andere Scandinavische talen, die verwante namen gebruiken (skær, skjær, enzovoort), heeft het woord niet de betekenis ‘roze’ gekregen.
   
  Witte Donderdag is ook een grote dag. In het Pools, Sloveens, Kroatisch en Hongaars is het vandaag Grote Donderdag. Ook het Russisch, Roemeens, Grieks en nog een paar andere talen noemen de dag zo, alleen valt hij in Oosters-orthodoxe landen meestal op een andere datum, dit jaar bijvoorbeeld pas volgende week.
   
  En dan zijn er de talen die nóg grootser uitpakken. Heel Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk spreken van ‘Heilige Donderdag’, en ook in het Iers is dat de term.
   
  De vreemde eend in de bijt is het Engels. Holy Thursday bestaat wel (maar dat kan ook Hemelvaartsdag zijn) en zelfs het Scandinavisch aandoende Shear Thursday komt voor. Maar in Engeland is Maundy Thursday het gangbaarst – waarin maundy een vergeten woord voor ‘gebod’ zou zijn, dit vanwege het gebod van naastenliefde waarvan sprake is in de beschrijving van het laatste avondmaal door de evangelist Johannes.
   
   En Goede Vrijdag, heet die wel overal Goede Vrijdag? Daarover schrijven we morgen.
  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2015/04/02/hoe-heet-witte-donderdag-in-andere-talen
  By:
  Posted: April 2, 2015, 1:25 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...