Wie schrijft er nog met een pen? Finland stopt met schrijfles in onderwijs

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  In 2016 schrappen Finse scholen de lessen in schoonschrift. Finse kinderen schrijven dan niet meer met een pen. In plaats daarvan krijgen ze les in typen, dat de Finnen veel belangrijker vinden.


  De Finnen vinden het schoonschrift een overblijfsel van romantiek en nostalgie en volledig ingehaald door de digitalisering van het onderwijs. Extra tekenlessen en handvaardigheid zal de fijne motoriek van kinderen voldoende ontwikkelen.
   
  ​Ook in Nederland krijgt het idee voorzichtig navolging. Op basisschool De Argonaut in Almere beginnen ze volgend jaar met alleen blokletters schrijven. 

  Uitdaging

  Schrijver Tommy Wieringa vindt het nieuwerwetse onzin. "Het is een hysterische omhelzing van het nieuwe", zegt hij. Volgens Wieringa hebben we ons hele mens zijn te danken aan het handschrift.  Zestig gulden betaalde Nederland in 1626 aan de Canarsie-indianen  voor Manhattan | ANP


  En er zijn meer tegenstanders. Mensen die vinden dat schrijven belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen, zoals professor Klinische Neuropsychologie Erik Scherder. "Hersenen hebben uitdaging nodig. Een netjes handschrift, elke dag weer, geeft de hersenen die uitdaging." En kinderen onthouden volgens Scherder veel beter wat ze hebben opgeschreven dan wat ze hebben getypt.

  Blokletters

  De Onderwijsinspectie laat scholen vrij in het aanleren van de schrijfvaardigheden als de kinderen maar met een pen overweg kunnen. Alleen blokletters mag ook. 

  ​Schrijfonderwijs

  Bijna alle docenten in de jaargroepen 4, 5 en 6 geven zeker twee keer per maand schrijfonderwijs, in de hoogste groepen is dat minder. De meeste leerkrachten letten op aspecten van het schrijfproces, zoals de pengreep, zit- en schrijfhouding, schrijfbewegingen, taakgerichtheid en het schrijftempo.


  Bron: NOS


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2015/03/18/wie-schrijft-er-nog-met-een-pen-finland-stopt-met-schrijfles-in-onderwijs
  By:
  Posted: March 18, 2015, 11:59 am

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...