Doven spreken twee talen tegelijk

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS
  ​Onlangs promoveerde Richard Bank aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Zijn promotie ging over het onderwerp ‘Simultane tweetaligheid’. Hij onderzocht de relatie tussen het gebruik van gesproken componenten en de gebarentaal.
   
  Tijdens het maken van een gebaar beweegt de mond vaak mee. Dat heet het mondbeeld. Er zijn twee vormen: de betekenis van het gebaar articuleren (gesproken component) of mondbewegingen die niet uit de gesproken taal komen (orale component). Soms is het mondbeeld niet in die twee categorieën te verdelen. Juist die uitzonderingen onderzochten Richard Bank en het onderzoeksteam.
   
  Onderzoeksvraag
  In 2009 begon Richard Bank aan zijn promotieonderzoek Uit een eerder onderzoek bleek dat alle doven hun mond bewegen tijdens het gebaren. Meestal zijn dat woorden uit de gesproken taal, het gesproken component. Richard Bank en het team gingen daar dieper op in. Het onderzoek werd gestart met de vraag: ‘zitten die Nederlandse woorden verankerd in het gebarenlexicon, of zitten gebaren en Nederlandse woorden in aparte lexicons die tegelijkertijd actief zijn?’

  De conclusie van het promotieonderzoek is dat doven meer gebruikmaken van de Nederlandse taal dan werd gedacht. Ze maken continu gebruik van zowel de Nederlands gebarentaal als de gesproken taal. Dat is simultaan mogelijk doordat elke taal een andere uitingsvorm heeft. ‘Eigenlijk spreken doven twee talen tegelijkertijd’, aldus Richard Bank.


  Bron: Radboud Universiteit  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2015/02/12/doven-spreken-twee-talen-tegelijk
  By:
  Posted: February 12, 2015, 3:43 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...