Internationale studenten vinden Nederlands niet boeiend

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS  ​Nederland is populair onder buitenlandse studenten, per jaar komen er zo’n dertigduizend naar ons land. Het onderwijs is goed en relatief goedkoop en Amsterdam is voor jongeren van over heel de wereld een ware trekpleister. Maar wat het Nederlandse onderwijs voor buitenlanders echt aantrekkelijk maakt is dat je hier volledig in het Engels prima een studie kan volgen, en kan leven. Gevolg: buitenlandse studenten leren bijna geen Nederlands en blijven daardoor na hun studie minder snel hier om te werken.

  De Nuffic, de organisatie die zich inzet voor de internationalisering in het hoger onderwijs en Nederland in het buitenland promoot, deed onderzoek onder meer dan tweeduizend studenten uit heel de wereld. Vooral in Brazilië, Rusland, China, India en Indonesië, landen waar veel internationale studenten vandaan komen, werden vragenlijsten ingevuld. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk blijken een grote aantrekkingskracht op hen uit te oefenen en dat komt vooral door de taal. De ambitieuze jonge mensen van over heel de wereld willen hun Engels verbeteren. Dat dit in Nederland ook kan is een groot voordeel.

  Niet nodig

  Meer dan 60 procent van de buitenlandse studenten gaat ervan uit dat zij geen Nederlands nodig hebben om in Nederland te studeren. Die open houding van Nederlanders naar het buitenland en hun behoorlijke kennis van het Engels lijkt zo tegelijkertijd een vloek en een zegen zijn. 

  „We promoten Nederland als een aantrekkelijke studiebestemming, met een groot aanbod aan Engelstalige opleidingen”, zegt Freddy Weima, algemeen directeur van de Nuffic. „Omdat Nederlanders vaak heel behoorlijk Engels spreken is de noodzaak om Nederlands te leren er amper. Zelfs wanneer studenten proberen Nederlands te praten, horen we vaak dat de Nederlanders overschakelen op het Engels om de student te helpen. De student zal dus heel gemotiveerd moeten zijn om Nederlands te leren.”

  Dat een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal hen mogelijk in de weg staat op zoek naar een baan lijken de buitenlandse studenten niet erg te beseffen. Meer dan 80 procent denkt hier best werk te kunnen vinden na zijn of haar studie.

  ”Het is voor Nederland met zijn open economie heel belangrijk dat studenten blijven”, zegt Weima. „Maar het blijkt dat de Nederlandse taal toch leidend is op de werkvloer vooral in het MKB. Om de studenten te stimuleren in Nederland te blijven, werken we samen met universiteiten, hogescholen, bedrijven, studentenorganisaties en ministeries om te zorgen dat de internationale talenten zich hier snel thuis voelen en binding krijgen met ons land, onder andere door taalcursussen te geven.”


  ​NEDERLANDERS PRATEN TE GRAAG ENGELS

  Kyuri Kim (28) kwam vijf jaar geleden uit Zuid-Korea naar Amsterdam om aan het conservatorium te studeren. Maar echt Nederlands leren kwam er niet van.


  Waarom kwam je naar Nederland?
  Voor de muziek. Ik speel blokfluit en vooral in de Nederlandse Gouden Eeuw is daarvoor veel muziek geschreven.

  En de taal?
  Mijn studie is helemaal in het Engels. Zeker in het begin was dat al lastig genoeg voor me. Later heb ik het wel echt geprobeerd maar Nederlanders praten te graag Engels. Elke keer als ik Nederlands wil praten, schakelt iedereen weer over op Engels.

  Vind je dat jammer?
  Over een week stap ik op het vliegtuig terug naar Seoul. Nu ik bijna wegga wil ik opeens veel meer van de taal leren. Ik ben zelfs al op zoek gegaan naar een cursus Nederlands in Seoul.

  Kom je ooit nog terug?
  Ik heb een retourticket gekocht en die gaat zeker nog gebruikt worden. Ik wil heel graag nog een keer terugkomen.

  Waarom?
  Omdat ik hier zo veel vrienden achterlaat dat ik wel terug moet blijven komen. En ik denk dat ik het weer ga missen. In het begin vond ik het verschrikkelijk, maar nu ik bijna weg ga geniet ik er alleen maar van. Heel gek eigenlijk. 


  Bron: Metro  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/11/18/internationale-studenten-vinden-nederlands-niet-boeiend
  By:
  Posted: November 18, 2014, 4:23 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...