Contant geld is meer waard dan uw bankrekening

  NetCare
  By NetCare

  Ik ben hier niet uit op een of ander "weird conspirancy". Dit artikel gaat alleen over de echte waarde van geld.

  Even wat historie, geld was vroeger altijd gedekt door goud, een natuurlijke bron die beperkt aanwezig was. Het was ook mooi, zwaar en daardoor voelde het als zeer waardevol.

  Deze eigenschappen heeft het gemaakt tot een standaard, de gouden standaard. (Centrale) Banken garandeerden de waarde van geld in goud. Tot de Amerikaanse president Truman, die de dollar "as good as gold" wist te waarderen en vele andere overheden en bankiers daarna. Vanaf dat punt is geld alleen nog een illusie.

  En daar houdt het niet mee op. Nadat de illusie van papieren geld eenmaal was ingedaald, waren banken in staat om het tienvoudige te maken in de vorm van giraal (tegenwoordig electronisch) geld.

  Hoe werkt dat ? Eigenlijk vrij simpel, stel u leent 10.000 euro voor een verbouwing. De bank leent u het geld nadat vaststaat dat u het waarschijnlijk terug kunt betalen. Omdat alles electronisch plaatsvind, wordt uw lening niet daadwerkelijk in geld omgezet maar slechts in een boekhoudkundige transactie. U leent het geld en de schuld wordt aan de andere kant van de balans geplaatst. De betaling vindt eveneens electronisch plaats en in werkelijkheid is er geen geld of goud van hand verandert. Uw lening is dus feitelijk nergens door gedekt, behalve dan dat u hebt beloofd hem terug te betalen met rente. En het laatste is waar het uw bank om gaat. Men heeft feitelijk niets gegeven en u betaalt er toch voor. Ben eerlijk, mooier kan je het niet bedenken.

  Dat mechanisme heet "scheppen van bankkapitaal". Kijk voor meer informatie op wikipediea over dit onderwerp. Banken doen dat zolang het kan en er geen enorme inflatie ontstaat, wat nationale banken in de tang houden met rente percentages en andere regels.

  Maar nu terug naar het onderwerp, waarom is papier geld meer waard dan uw bankrekening ? Banken weten dat mensen slechts 8% van hun geld daadwerkelijk in papier willen hebben in hun portemonnee. De rest vertrouwen ze op hun bankrekening, die normaal gesproken ook dezelfde waarde garandeert, maar dus feitelijk slechts 8% van die waarde gedekt heeft en om het nog erger te maken dat is slechts in het gunstigste geval waarbij uw bank daadwerkelijk alle regels volgt.

  Behalve natuurlijk als iedereen hun truc doorziet en dat ze helemaal niet zoveel geld uit kunnen betalen als dat iedereen tegoed heeft. Dan houd de mogelijkeid om geld te maken uit niets op en is het enige geld dat waarde heeft is contant geld en goud natuurlijk als onderliggende waarde waar iedereen op vertrouwd maar daadwerkelijk niet meer bestaat. Goud is dus meer waard dan geld en ook meer dan de koers. Ook hier moet ik helaas opmerken dat zelfs goud geen waarde heeft, behalve dan datgene wat de markt er bereid voor is te geven. Is er dan nog echte waarde ? Ja, de werkelijke waarde die bedrijven hebben weten toe te voegen aan het produkt of dienst dat u koopt. Deze is echter niet in geld te waarderen maar in waarde van informatie of kennis. Want echte waarde creatie is niet in de vorm van geld maar in vooruitgang van de mensheid als geheel te waarderen. Gaan we niet vooruit, dan heeft er geen waarde creatie plaatsgevonden zou je dus kunnen stellen en alle geld dat desondanks is ontstaan heeft feitelijk geen onderliggende waarde. Toegegeven, het is erg moeilijk vast te stellen of we daadwerkelijk vooruit zijn gegaan, maar dat is voor een ander artikel.

  Centrale banken als DNB en de ECB sturen op minder contant geld. Dat zou veiliger zijn, maar in feite biedt het een mogelijkheid om meer virtueel geld te laten creeren door banken. Zolang wij het geloven is er ook niks aan de hand.

  Maar niemand wil de laatste zijn die gaat zitten als de muziek stopt en omdat contant geld dus feitelijk 10x meer waard is dan het geld op uw bankrekening is het verstandig meer contant geld te hebben.

  Saillant detail is dat criminelen, drugsdealers en ander tuig door diezelfde banken worden tegengewerkt om hun contanten in giraal geld om te zetten. Hierdoor zijn zij de rijken in geval van een echte bankcrash.

  NetCare

  NetCare

  NetCare is een ervaren ICT organisatie, die praktische en uitvoerbare oplossingen levert op de gebieden detachering, software ontwikkeling en ons sociaal intranet applicatie MyVox om zo toegevoegde waarde te creëren.
  Business description

  NetCare is een ervaren ICT organisatie, die praktische en uitvoerbare oplossingen levert op de gebieden detachering, software ontwikkeling en ons sociaal intranet applicatie MyVox om zo toegevoegde...

   NetCare

   NetCare

   NetCare is een ervaren ICT organisatie, die praktische en uitvoerbare oplossingen levert op de gebieden detachering, software ontwikkeling en ons sociaal intranet applicatie MyVox om zo toegevoegde waarde te creëren.