Jan Terlouw: Taal is enorm belangrijk

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS  “De mens is het enige organisme dat taal kent. En die taal is zo onwaarschijnlijk belangrijk. Door lezen en schrijven heeft de mens continuïteit. We worden daar een ander soort mens van, het maakt mensen compleet. Het biedt ons een instrument voor het denken en bovendien is taal een anker voor onze emoties. Daarom is onderwijs zo belangrijk én het behoud van bibliotheken”, aldus schrijver Jan Terlouw tijdens een lezing in de Week van de Laaggeletterdheid.

  Zelf dacht Jan Terlouw dat rekenen en wiskunde, die voor logica en systematiek zorgen, belangrijk waren. Totdat hij er achter kwam dat onderwijs in je eigen taal nóg belangrijker is. “Terwijl ik nu sta te vertellen, maak ik moeiteloos zinnen. Zo snel en zo wendbaar en zo gevarieerd ook. Zo mooi is taal. Je kunt de Nederlandse woorden ook zo goed in volgorde zetten.”

  Als je niet goed geletterd bent, mis je volgens de schrijver veel. “Taal is een instrument van bewustzijn, geeft je denkkracht.” Terlouw studeerde natuurkunde, deed dertien jaar kernfusie-onderzoek na zijn afstuderen. Zonder de wiskunde zou hij volgens eigen zeggen nooit zover in taal zijn gekomen. 

  “Maar hoe leer je taal aan een kind? De eerste woordjes leert het van moeder en vader. En door veel te lezen, wordt het ook de taal machtig. Kinderen die veel lezen, doen alles beter. Ook wiskunde! Zelf kwam ik in de derde klas van de lagere school tot de ontdekking dat er een bibliotheek bestond. Mijn meester opende een kast en daarin stonden wel honderd boeken. Ik had nog nooit zoiets gezien. We mochten boeken mee naar huis nemen. Mijn hart sprong open! Dat dit bestond. Ik mocht een boek meenemen, weer terugbrengen en een nieuwe meenemen.”

  Dat de bibliotheken in gevaar zijn, is niet goed, meent Terlouw. “De taal achteruit. Dat is helaas waar. Alles moet tegenwoordig ook simpel. Versimpeling is infantilisering van de samenleving. En de grammatica gaat verloren. Onderwijs is erg belangrijk. Een leraar is cruciaal. Hij of zij geeft kennis en inspiratie. Het gaat niet alleen om het weten, zeker ook om de schoonheid van het weten. Niet alleen om de kennis, ook om de vreugde van de kennis.”

  Degene die spreekt, geeft inspiratie. “Waarheid, schoonheid zien, heeft alles te maken met letters. Ik heb de liefde voor taal opgedaan door te lezen. Ik las tien jaar lang elke avond een verhaal aan mijn vier kinderen voor. Dát is het belang van onderwijs: de jeugd vormen. Bij het overbrengen van woorden volgen normen. Dat zorgt voor continuïteit.”
  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/09/11/jan-terlouw-taal-is-enorm-belangrijk
  By:
  Posted: September 11, 2014, 3:22 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...