Gaan de Schotten verder zonder de Engelsen?

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS
  Al meer dan 300 jaar horen ze bij elkaar: Engeland en Schotland. Maar daar kan 18 september een einde aan komen. Dan stemmen de Schotten in een referendum over onafhankelijkheid. Vanavond is het laatste grote tv-debat over de Scottish Independence.

  De relatiestatus van Schotland en Engeland? 'Ingewikkeld', om in Facebooktermen te blijven. Sinds 1707 hoort Schotland bij Groot-Brittannië, maar daarvoor was het honderden jaren een zelfstandig koninkrijk. Veel Schotten vinden dat hun land uniek en groot genoeg is om de eigen kilt op te houden.

  Onder die zelfstandige Schotten: de premier van Schotland. Die opperde vorig jaar om maar eens een referendum te houden: wil Schotland zelfstandig worden?

  Tot nu toe: nee. Dat willen de Schotten niet. Uit de peiling der peilingen (het gemiddelde van de laatste zes peilingen) van vorige week blijkt dat 57 procent tegen onafhankelijkheid is en 43 procent voor.
   
  Toch is het geen gelopen race, legt onze correspondent Arjen van der Horst uit. "De afgelopen maanden is het gat wel kleiner geworden. Ook omdat Alex Salmond, de leider van de nationalisten, een gehaaid politicus is. In 2010 behaalde hij tegen alle peilingen in een meerderheid in het Schotse parlement."

  Onafhankelijk vs bij de Britten
  Als de Schotten het onverhoopt toch uit willen maken met de Engelsen, dan worden ze in het voorjaar van 2016 single. Wat zou er dan eigenlijk veranderen?

  De Schotten hebben al een eigen parlement, maar krijgen dan een helemaal zelfstandige regering. Ze mogen de eigen olie-opbrengsten houden (een groot deel van de Britse olievoorraden is van Schotland) en ze kunnen een eigen leger oprichten.

  Dit zijn de twee tegenstanders vanavond, bij het debat. Links de premier, de man die vóór onafhankelijkheid is: Alex Salmond. Naast hem staat zijn tegenstander: Alistair Darling, de leider van Better Together. Het debat wordt uitgezonden op de BBC om 21.30 uur Nederlandse tijd. | Foto: ANP


  Een belangrijk discussiepunt is met welke munt de onafhankelijke Schotten gaan betalen. De nationalisten willen namelijk wel de pond behouden, maar de vraag is of dat zomaar kan. Daarnaast mag de Queen het staatshoofd blijven en moet Schotland lid blijven van de EU en de NAVO.

  Scheiden
  Da's een beetje van twee walletjes eten, vindt de Britse premier Cameron, die Schotland graag bij The Union houdt. "Eerst zegt Salmond dat hij alles wil veranderen, maar dan zegt hij dat hij de loterij wil houden, en het pond en de nationale bank. Het is alsof iemand vraagt om een scheiding, maar daarna wel de gemeenschappelijke rekening en de credit card wil houden."

  En de Schotse tegenstanders van de onafhankelijkheid zijn het met hem eens. "Zij zeggen: Schotland is te klein", aldus Van der Horst. "Economisch wordt het een drama. En dan wijzen ze graag op de Royal Bank of Scotland, die tijdens de crisis bijna ten onder ging maar met miljardensteun is gered door de Britse regering in Londen. Dat zou een klein onafhankelijk Schotland nooit kunnen.


  Bron: NOS


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/08/25/gaan-de-schotten-verder-zonder-de-engelsen
  By:
  Posted: August 25, 2014, 6:05 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...