Google censureert artikels op Wikipedia

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS  Foto: Reuters


  Google heeft Wikipediapagina’s uit haar zoekresultaten verwijderd. Dat zegt Jimmy Wales, een van de oprichters van Wikipedia. De verwijderingen zijn een gevolg van de nieuwe Europese wet rond ‘het recht om vergeten te worden’. Als protest heeft Wikimedia, de organisatie achter de internetencyclopedie, woensdag een lijst gepubliceerd met ruim vijftig pagina’s op Wikipedia die Google zal verwijderen.
   
  In mei besliste het Europees Hof van Justitie dat Europese burgers Google kunnen verplichten om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens te verwijderen. Google bekijkt voor iedere aanvraag of het recht op bescherming van persoonsgegevens primeert boven het recht op informatie. Tot nu toe heeft Google al bijna 100.000 aanvragen ontvangen om meer dan 300.000 links te verwijderen. In meer dan de helft van de gevallen gebeurt dat ook.
   
  Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is geen voorstander van de Europese wet. ‘De wetgeving is krankzinnig en moet aangepast worden’, zegt hij in een interview met de Britse zondagskrant The Observer.
   
  In juli sprak Wales op BBC Radio 4 zijn bezorgdheid al uit over de kwestie. ‘Ik zou zeggen dat ons grootste probleem is dat de wet erop lijkt te wijzen dat Google links moet censureren naar informatie die duidelijk openbaar is — links naar artikels in legaal gepubliceerde, waarheidsgetrouwe nieuwsberichten. Dat is een zeer gevaarlijk pad om te volgen. Maar als we toch een weg in willen slaan waarbij we de geschiedenis gaan censureren, dan zouden we die beslissingen in geen geval mogen overlaten aan een privébedrijf als Google.’
   
  ​Protestlijst
  Wikimedia uitte woensdag, tijdens de presentatie van haar transparantierapport, hevige kritiek op de wet, die ze een ‘doctrine’ noemt. Als ‘protest tegen de censuur en gebrek aan transparantie’ heeft Wikimedia daarom een lijst gepubliceerd met alle Wikipediapagina’s die Google uit haar zoekresultaten wil verwijderen. Tot dusver gaat het om ruim vijftig links. Opvallend: het merendeel daarvan betreft Nederlandstalige pagina’s. Dat zijn vooral overlegpagina’s. Verder gaat het om twee Italiaanse en twee Engelstalige pagina’s.
   
  Vorige week bracht Google Wikimedia op de hoogte van links die niet meer zouden verschijnen in de zoekresultaten. Google is wettelijk niet verplicht om dat mee te delen, maar doet dat op eigen initiatief.


  Bron: De Standaard


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/08/07/google-censureert-artikels-op-wikipedia
  By:
  Posted: August 7, 2014, 1:53 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...