Taal heeft grote invloed op toekomstvisie

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS
  Taal heeft invloed op de mate waarin een onderneming sociale verantwoordelijkheid neemt en rekening houdt met de toekomst

  Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de universiteit van Tilburg en Harvard University.

  Als de spreektaal binnen een bedrijf een hard grammaticaal onderscheid maakt tussen heden en toekomst, investeert de onderneming minder in sociale verantwoordelijkheid.
  Wanneer een taal minder "toekomstgericht" is, doet een bedrijf het juist beter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
  Sommige talen verplichten het grammaticaal onderscheiden van toekomstige gebeurtenissen, terwijl het in andere talen mogelijk is om een keuze te maken. In het laatste geval lijkt de toekomst dichterbij te zijn, waardoor men zich ermee beter kan identificeren.

  Nederlands
  Engels en Frans zijn volgens het onderzoek voorbeelden van talen met een hard grammaticaal onderscheid tussen toekomst en heden. Nederlands en Duits worden aangehaald als voorbeelden van het tegengestelde.
  Zo kent de Duitse zin 'Morgen ist es kalt’ (‘morgen is het koud, red.) geen expliciete grammaticale indicatie voor de toekomstige tijd, in tegenstelling tot het Engelse 'it will be cold tomorrow', waarin de toekomstaanduiding ‘will’ moet worden gebruikt. 

  Volgens de onderzoekers ervaren de sprekers van een taal de toekomst als verder weg wanneer een taal een scherp onderscheid maakt tussen heden en toekomst. Zij zouden daardoor minder rekening houden met de langetermijngevolgen van hun acties.
  Hetzelfde effect geldt voor risicogedrag als roken, beleggen in aandelen en het hebben van onveilige seks. "Het  onderzoek laat zien dat taal een fundamentele rol speelt bij het vormgeven van economisch gedrag", zo luidt de conclusie.

  Er zijn in totaal duizenden bedrijven verspreid over 59 landen bestudeerd tussen 1999 en 2011. "Taalgebruik is een variabele die een sterke voorspellende waarde heeft voor MVO en duurzaamheid", aldus de onderzoekers.


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/07/15/taal-heeft-grote-invloed-op-toekomstvisie
  By:
  Posted: July 15, 2014, 4:11 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...