Nederland komende zondag massaal achter Duitsland

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS


  Nederlanders lijken zondag tijdens de WK-finale massaal achter het Duitse elftal te staan. Jarenlang was dat ondenkbaar was vanwege de rivaliteit tussen beide buurlanden.

  Maar op sociale media is er nu juist veel sympathie voor de oosterburen. "Ik ben voor Deutschland", schrijft Hal van den Assem. "Nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen."

  Van de ruim duizend mensen die reageerden, wil ruim driekwart dat Duitsland zondag wint van Argentinië. "Duitsland mag van mij kampioen worden! Ik vond die ploeg het meest constant presteren", schrijft Sanne Myerscough, die bijval krijgt van @karimhamad op Twitter. "Duitsland! Ik kom zo'n 2000 tekens te kort met waarom."

  Rijkaard en Völler

  De verhoudingen tussen de Nederlanders en de Duitsers waren nog nooit zo goed, zegt Jacco Pekelder, onderzoeker en schrijver over Nederlands-Duitse betrekkingen. "In Nederland kijkt men de laatste jaren veel positiever naar de Duitsers. Twintig jaar geleden was dat heel anders."

  De gemoederen tussen Nederland en Duitsland liepen begin jaren negentig hoog op: bondskanselier Kohl en premier Lubbers hadden ruzie, net als de voetballers Rijkaard en Völler. De Duitsers moesten de Hollandse Wasserbombe-tomaten niet meer en 3FM was woedend over een in brand gestoken asielzoekerscentrum in Solingen en liet dat met één miljoen briefkaarten aan Kohl weten.

  Maar dat is nu allemaal verleden tijd. Volgens Pekelder zien steeds meer Nederlanders dat er maar weinig verschil is tussen de twee volken. "We vinden weer dat we op ze lijken. Nederlanders gaan vaker op vakantie naar Duitsland en komen meer met Duitsers in aanraking."

  Maar ook de Duitsers zijn veranderd. "Het land is gemoderniseerd en ze hebben meer humor gekregen. Daarnaast spelen veel attractiever voetbal dan in de jaren tachtig, toen de rivaliteit op z'n hoogst was."

  "Toi-toi-toi!"

  Een aantal gebruikers op Facebook is verbaasd over de plotselinge steun voorDie Mannschaft. "Wtf is nu iedereen opeens voor Duitsland?", vraagt Linda Willemse zich af. "Dat veel Nederlanders het Duitsland gunnen om wereldkampioen te worden haha", schrijft een ander.

  Veel mensen zeggen voor Duitsland te zijn vanwege de nederlaag van Oranje tegen Argentinië, gisteravond. "Doe Duitsland dan maar", schrijft Ramona van der Lee. "Ik heb een hekel aan die Argentijnen."

  "Gewoon Duitsland gunnen omdat Argentinië uiteindelijk het land is dat Nederland eruit heeft gegooid", zegt Kenza Kartadji. Illona Brussen gaat zelfs nog ietsje verder. "Zo'n ploeg hoeft voor mij geen wereldkampioen te worden. Toi-toi-toi, Deutschland über alles!"

  "Argentinië is het nieuwe Duitsland"

  Addy IJzerman is duidelijk niet voor Duitsland. "Ik ben voor Argentinië, want de Duiters hebben onze fietsen al", schrijft hij. Een andere Facebookgebruiker ziet een nieuwe trend. "Argentinië is het nieuwe Duitsland", stelt Lucien Koenekoop. Dat gaat wat ver, zegt Pekelder. "De pro-Duitse gevoelens zijn sterker dan de anti-Argentijnse. We gunnen de Duitsers gewoon het kampioenschap."

  Volgens Pekelder is de 'oude vijandschap' definitief verleden tijd. "In 1986 stond ik te juichen toen Duitsland verloor tegen Argentinië. Zondag zal ik juichen als ze winnen."


  Bron: NOS

  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/07/10/nederland-komende-zondag-massaal-achter-duitsland
  By:
  Posted: July 10, 2014, 7:15 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...