Vloeken wordt in Rusland verboden

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  President Poetin heeft maatregelen genomen om het taalgebruik van de Russen te fatsoeneren. Vloeken is vanaf nu verboden, in het bijzonder in de massamedia en culturele uitingen zoals boeken, theatervoorstellingen en films.

  De regels staan in een wet die Poetin gisteren heeft getekend en die op 1 juli van kracht wordt. In de wet is sprake van een verbod op "obsceen taalgebruik".
  Mensen die betrapt worden op vloeken, krijgen een boete van maximaal 50 euro. Voor ambtenaren is de boete hoger; maximaal 100 euro. Bedrijven krijgen een boete van maximaal 1000 euro.

  Taal en cultuur

  Het is niet duidelijk welke woorden gezien worden als vloeken. Het Kremlin zegt in een verklaring: "Een onafhankelijk onderzoek zal dat per gebeurtenis moeten vaststellen."

  Moskou noemt het verbod noodzakelijk: "De wet verbiedt obsceen taalgebruik om de Russische burgers te beschermen tegen beschadiging van de Russische taal en cultuur."

  Als gevolg van de nieuwe wet worden bijvoorbeeld nieuwe films niet goedgekeurd als de acteurs erin vloeken. Zonder deze goedkeuring mogen ze niet gedraaid worden in bioscopen.

  "Films, muziek en boeken die al zijn uitgegeven vallen niet onder de nieuwe wet. Zij moeten echter wel verkocht worden in een speciale verzegelde verpakking waarop 'Bevat obsceen taalgebruik' staat", zegt het Kremlin.

  Vrijheid van meningsuiting

  Critici verwerpen de nieuwe wet. Na het aannemen van de homowet vorig jaar, noemen ze dit een nieuwe poging van Poetin om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Gisteren tekende Poetin ook al een wet die kritiek op de rol van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog verbiedt.

  Amnesty International stelde in januari vast dat de Russische burgers ernstig beperkt worden in fundamentele vrijheden.


  Bron: NOS


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/05/06/vloeken-wordt-in-rusland-verboden
  By:
  Posted: May 6, 2014, 4:44 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...