Nederland op nummer 1 van landen met de meeste persvrijheid

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  Nederland staat op de eerste plaats van landen met de meeste persvrijheid. Het is een gedeelde plek; ook Zweden en Noorwegen staan op nummer 1. Het is voor het eerst dat Nederland bovenaan de lijst staat.

  De lijst wordt elk jaar gepubliceerd door de organisaties Free Press Unlimited en Freedom House. Op 3 mei is het de internationale dag van de persvrijheid.

  Nederland scoort met persvrijheid altijd al goed. De eerste plaats is nu toegekend omdat de diversiteit van de Nederlandse media groot is en omdat buitenlandse media hier goed toegankelijk zijn.

  Klik om te vergroten

  Kritiek

  Maar de jury heeft ook kritiek op Nederland. De bronbescherming is niet voldoende gegarandeerd. Daardoor kunnen journalisten verplicht worden om hun bronnen bekend te maken.

  In andere landen is het veel minder goed gesteld met de persvrijheid. Maar 1 op de 7 mensen leeft in een land waar de media helemaal vrij zijn. Dat is de slechtste score in tien jaar. Volgens Free Press Unlimited en Freedom House komt de verslechtering doordat aanvallen op journalisten steeds minder worden bestraft. In bijvoorbeeld Mexico en Somalië zijn journalisten vogelvrij, zeggen de organisaties.

  Afhankelijk

  Ook zijn steeds meer media afhankelijk van financiers en adverteerders. In landen als Rusland en Turkije zijn media daardoor spreekbuizen van hun geldschieter geworden. Dat veroorzaakt gekleurde berichtgeving, zeggen Free Press Unlimited en Freedom House.

  Er is ook goed nieuws: in Mali en Ivoorkust gaat het beter met de persvrijheid. Daar is de overheidscensuur minder geworden en zijn er meer onafhankelijke media bij gekomen.


  Bron: NOS


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/05/01/nederland-op-nummer-1-van-landen-met-de-meeste-persvrijheid
  By:
  Posted: May 1, 2014, 1:54 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...