Belgische kinderen krijgen vanaf nu twee achternamen

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  Kinderen die in België worden geboren, krijgen in de toekomst automatisch de achternaam van beide ouders, tenzij de ouders daar bezwaar tegen hebben. Een meerderheid in het Belgische parlement lijkt daar voorstander van te zijn.  Een baby zou straks eerst de achternaam van de vader krijgen, gevolgd door die van de moeder. Dat gebeurt als ouders geen specifieke keuze maken of het onderling niet eens kunnen worden.

  Keuzevrijheid

  Wel hebben de ouders een ruime keuzevrijheid: ze kunnen ook kiezen voor alleen één van de achternamen of eerst die van moeder en dan van vader.

  Tien combinaties

  Een tegenargument is dat ouders in de toekomst te veel keuzes krijgen bij het bedenken van een achternaam. Als ouders twee achternamen hebben, zijn er tien combinaties met een dubbele achternaam mogelijk.

  Als de vader Kok-Jansen heet, en de moeder Witte-De Boer kan het kind de volgende dubbele namen krijgen: Kok-Jansen, Witte-De Boer, Kok-Witte, Kok-De Boer, Jansen- Witte, Jansen-De Boer, Witte-Kok, Witte-Jansen, De Boer-Kok en De Boer-Jansen.

  Naast deze tien opties hebben ouders ook nog de keuze om hun kind maar één achternaam te geven. Al zal dat niet makkelijk zijn, volgens correspondent Joris van Poppen gaat het namelijk gepaard met veel administratieve rompslomp.

  Afkomst vervaagt

  Tegenstanders wijzen er daarnaast op dat familielijnen bij elke generatie steeds meer vervagen. Omdat beide ouders maar één achternaam mee mogen geven, wordt de afkomst steeds minder duidelijk, zegt de voorzitter van de vereniging Familiekunde Vlaanderen tegen De Redactie.

  Wat vindt u? Moeten we dit ook in Nederland invoeren?


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/02/26/belgische-kinderen-krijgen-vanaf-nu-twee-achternamen
  By:
  Posted: February 26, 2014, 3:22 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...