Kosten efficient inhuren van rekenkracht is een berekening

  Ben Kemp
  By Ben Kemp
  Kosten efficient inhuren van rekenkracht is een berekening

  Het inhuren van extra rekenkracht is meer en meer een realistische mogelijkheid voor bedrijven via HPC-as-a-service. Om de vraag voor tijdelijk extra rekenkracht kan worden opgevangen door flexibele inhuur contracten met HPC dienstverleners. Vanuit een klantperspectief komen vragen als “Hoeveel ‘extra rekenkracht’ inhuren?” en “Hoelang deze ‘extra rekenkracht’ inhuren?”. Het doel is om de kosten voor het inhuren van extra rekenkracht zo minimaal te houden terwijl de kwaliteit van de dienstverlening voldoende blijft.

  In de praktijk is dit te berekenen en te zien als een Markov besluit probleem. Door middel van een aantal berekeningen in een Excel sheet kan bepaald worden welke “hoeveel resouces” en voor hoelang het efficient is om in te huren.

  Bij nader onderzoek blijkt dat de optimale kosten blijkt dat de kosten om te voorzien in deze dienstverlening meer gevoelig is voor ‘te weinig gebruik’ dan ‘te veel gebruik’. Met andere woorden wanneer er gebruikt wordt gemaakt van de HPC dienstverlening is het gebruik niet te voorspellen ; waardoor het beter is om initieel meer rekenkracht in te huren dan te weinig rekenkracht.

  Ben Kemp

  Ben Kemp

  Wij bieden betaalbare, veilige en snelle high performance computing oplossingen aan bedrijven die zich bezighouden met wiskundige simulatietechnieken.
  Business description

  Regardo Computing is  innovatief in verplaatsen van  intensieve applicatie rekenwerk naar private cloud en openbare cloud. Wij bieden betaalbare, veilige en snelle high performance computing...