Negentig procent van de e-boeken op Nederlandse e-readers wordt illegaal gedownload

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  Voor negen op de tien e-boeken op Nederlandse e-readers is niet betaald, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker SMB/GfK. De boeken zijn illegaal gedownload of via de mail uitgewisseld.

  Klanten downloaden dus slechts tien procent van hun boeken langs legale weg. Alleen op die manier krijgen auteurs en uitgevers hun deel van de opbrengst.

  Een e-reader | ANP

  Niet gelezen
  SMB/GfK wijst er wel op dat mensen vaak duizenden boeken op hun tablet of e-readers hebben staan, maar die lang niet allemaal lezen.

  Je kunt dus niet zeggen dat alle illegaal gedownloade boeken anders allemaal legaal aangeschaft zouden worden. Het zijn niet allemaal gemiste inkomsten, aldus de marktonderzoeker.

  Klein bestand
  Tim Kuik, directeur van de Stichting Brein staat niet te kijken van de uitkomst van het GfK-onderzoek. "Op sites waar e-boeken gratis worden aangeboden, kun je zien dat boeken soms honderden tot tienduizenden keren zijn gedownload", zegt Kuik.

  Daarnaast wisselen vrienden en kennissen ook gratis e-boeken uit. "Het gaat makkelijk, zo'n bestand is veel kleiner dan een muziekbestand", aldus Kuik.

  Spotify voor boeken
  Stichting Brein moedigt uitgevers aan om nieuwe initiatieven te nemen om consumenten goed en veilig te bedienen. "iTunes en Spotify zorgen voor een legaal muziekaanbod, HBO en Netflix doen dat voor films. Uitgevers moeten ook zoiets verzinnen", aldus Kuik.

  Stichting Brein heeft vorig jaar 510 sites offline laten halen, omdat ze onder andere illegaal e-boeken aanboden aan Nederlandse websurfers.

  Lees Legaal
  Lezers en schrijvers starten via de boekensite The Social Bookcompany morgen het initiatief Lees Legaal tegen het illegaal kopiëren van e-boeken. Mensen worden aangemoedigd om via tweets, Facebook of een filmpje op YouTube uit te dragen dat het normaal is om te betalen voor een e-boek.


  ​Bron:
  NOS


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/02/04/negentig-procent-van-de-e-boeken-op-nederlandse-e-readers-wordt-illegaal-gedownload
  By:
  Posted: February 4, 2014, 12:35 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...