Tweetalig onderwijs: de voor- en nadelen

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  Wereldwijze kinderen, op termijn beter personeel en een sterkere concurrentiepositie: de voordelen van tweetalig basisonderwijs, aldus staatssecretaris Dekker. Deskundigen steunen zijn visie, maar plaatsen ook kanttekeningen.

  "Nederlandse kinderen zullen hun brood later verdienen in een wereld waarin het meer dan ooit van belang is dat ze naast Nederlands ook goed Engels spreken", zegt Dekker. "Juist als ze jong zijn, pikken ze taal met speels gemak op. Jong geleerd is in dit geval daadwerkelijk oud gedaan."  Hoger niveau

  Wetenschappers geven de staatssecretaris gelijk. Uit onderzoek van de universiteiten in Utrecht en Groningen blijkt dat leerlingen die op jonge leeftijd Engelse les krijgen, daarin een hoger niveau halen. Hun kennis van het Nederlands blijft volgens de onderzoekers gelijk.

  Eind vorig jaar waren er 965 basisscholen die Engelse les aanboden. Ook waren er zo'n honderd scholen die talen als Duits, Frans en Spaans gaven. Alleen al tussen 2011 en 2013 kwamen er 200 tweetalige scholen bij.

  Probleem op middelbare school

  Is tweetalig onderwijs dan een wondermiddel? Nee, zegt Arjen de Korte. Hij geeft Engels op het vwo en bij de lerarenopleiding van Driestar Hogeschool.

  Volgens De Korte geeft het voortgezet onderwijs geen vervolg aan de opgedane kennis op de basisschool. 'Engelse' basisschoolleerlingen kunnen op de middelbare school lui worden, waarschuwt hij. "De middelbare school kan niet met al die verschillende niveaus rekening houden."

  Scholing en bijscholing

  Ook benadrukt De Korte de rol van leraren. "Dit vraagt heel veel van hen", zegt hij. "Pabo's hebben nooit veel aandacht gehad voor het vak Engels (...) Als de pilot slaagt, moet er dus scholing, bijscholing en nascholing komen voor docenten." Volgens De Korte is het de vraag of daar geld voor is.

  In de proef van Dekker krijgen leerlingen niet alleen Engelse les. In totaal mag de helft van de lessen, dus ook vakken als biologie en aardrijkskunde, in het Engels worden gegeven. Een overzicht van de basisscholen die meedoen vindt u hier:

  De Haagse Schoolvereniging in Den Haag
  De Polle in Marsum
  De Blijberg in Rotterdam
  De Lanteerne in Nijmegen
  Het Talent in Lent
  De Violenschool in Hilversum
  De Wilge in Hilversum
  De Kindercampus in Hilversum
  De Groningse Schoolvereniging in Groningen
  De Internationale School in Eindhoven
  De Prinseschool in Enschede
  De Visserschool in Amsterdam

  Bron: NOS
  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2014/01/08/tweetalig-onderwijs-de-voor-en-nadelen
  By:
  Posted: January 8, 2014, 2:18 pm

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...