Wat zijn de alternatieven voor suiker?

  Biozar
  By Biozar

  Wat zijn de alternatieven voor suiker? Je hebt twee verschillende soorten zoetstoffen: Intensieve zoetstoffen en extensieve zoetstoffen. De intensieve zoetstoffen smaken zoeter dan suiker, terwijl de extensieve zoetstoffen juist minder zoet smaken. De intensieve zoetstoffen vormen dan ook de basis bij de zogenaamde “zoetjes”. Van de instensieve (kunstmatige) zoetstoffen zijn aspertaam en sacharine we de meest bekendste soorten. Als we kijken naar de extensieve zoetstoffen klinken suikeralcoholen, zoals xylitol en sorbitol wel het meest bekend in de oren. Deze stoffen hebben veel minder zoetkracht dan suiker. Ze worden vooral gebruikt in kauwgom, drop, snoep en producten voor diabetici.

  De Intensieve zoetstoffen

  • Aspartaam : Aspartaam is onder andere opgebouwd uit aminozuren en heeft geen bittere nasmaak. Het bevat evenveel calorieën als suiker. De zoetkracht is tweehonderd maal zo sterk. Aspartaam bevat een zogenaamd methyl waaruit het lichaam een giftige stof kan vormen. Of je hierdoor ziek kunt worden, is niet bewezen. Wel staat vast dat grote hoeveelheden aspartaam niet helemaal veilig zijn. Je kunt deze zoetstof niet verhitten. Aspartaam wordt in steeds meer producten verbannen/verboden.
  • Sacharine: Sacharine heeft een bittere nasmaak. Als je het in grote hoeveelheden neemt, zou het kankerverwekkend zijn. Sacharine bevat geen calorieën. Het is 300 tot 500 keer zoeter dan suiker.
  • Cyclamaat : Cyclamaat heeft een bittere nasmaak. Het is dertig keer zoeter dan suiker en levert geen energie. Cyclamaat is in grote hoeveelheden schadelijk. Je mag deze zoetstof wel verhitten.
  • Acesulfaam K: Acesulfaam K smaakt net als suiker en heeft geen bittere nasmaak. Deze zoetstof wordt vaak gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen. Het is 150 tot 200 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën.
  • Stevia: Stevia is een natuurlijke zoetstof die uit een plant gewonnen wordt. Het smaakt 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en bevat geen calorieën. Steviapoeder kun je gebruiken als tafelsuiker en om mee te bakken. Fabrikanten doen stevia in producten als frisdrank en zoetjes, je vindt het terug op het etiket als E960 (steviolglycosiden). Om de bittere nasmaak van stevia te maskeren, zit er in voedingsmiddelen met stevia vaak ook een beetje suiker of een andere zoetstof.
  • Glucosefructosesiroop (HFCS): Glucosefructosesiroop oftewel High Fructose Corn Syrup (HFCS) is gemaakt van mais. Deze zoetstof wordt al veel gebruikt in de Verenigde Staten en is ook in Europa aan een opmars bezig. Het is een goedkoop ingrediënt dat bijvoorbeeld koeken met minder verzadigd vet weer op smaak brengt. De fructose en glucose in HFCS versterken elkaars zoetkracht, waardoor het zoeter is dan suiker.  Extensieve zoetstoffen

  • Sorbitol: Sorbitol komt voor in sommige fruitsoorten. Het wordt veel gebruikt in gebak, jam en ingemaakte vruchten. Deze zoetstof levert 2,4 kilocalorieën per gram. Het is minder zoet dan suiker.
  • Xylitol: Xylitol is gemaakt van berkenhout. Het komt vooral voor in tandpasta, kauwgom en natuurlijke producten. Xylitol blijkt zelfs tandbederf tegen te gaan omdat het bacteriën in de mond doodt. Maar pas op: bij gebruik van grote hoeveelheden (40 gram of meer) kunnen deze smaakmakers laxerend werken.
  • Fructose: Fructose wordt langzamer opgenomen dan glucose en sacharose. Het mag – in overleg met de diëtist – ook door diabetici gebruikt worden. In Duitsland wordt deze zoetstof vaak aangeraden, in Nederland minder.
  • Oerzoet: Oersuiker is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Het heet ook wel oerzoet en is te koop bij natuurvoedingswinkels. Het sap van suikerriet wordt gefilterd, gekookt, ingedampt, gedroogd en en daarna vermaald tot korreltjes. Omdat het niet geraffineerd is, zouden er meer voedingsstoffen en mineralen in zitten dan in gewone suiker. Voor je lijn hoef je geen oerzoet te gebruiken, er zitten net zo veel calorieën in als in suiker.

  Laxerende werking
  Andere extensieve zoetstoffen zijn erythritol (E968), isomalt (E953), lactitol (E966), maltitol (E965) en mannitol (E421). Net als sorbitol en xylitol vallen deze zoetstoffen onder de noemer polyolen en leveren ze minder calorieën dan suiker. Er zitten zo’n 2,4 kilocalorieën per gram in en bij erythritol is dat zelfs nog minder. Als je grote hoeveelheden polyolen binnenkrijgt (40 gram of meer) of er gevoelig voor bent, kun je last krijgen darmproblemen zoals winderigheid, buikkrampen en diarree.


   

  Original: http://www.biozar.nl/blog/wat-zijn-de-alternatieven-voor-suiker/
  By: admin
  Posted: August 13, 2013, 7:56 am

  Biozar

  Biozar

  We are distributing Biozar, it helps the human equilibrium to restore
  Business description

  Biozar is opening up new frontiers in food supplements. It is a proven product which has been developed in The Netherlands and shows dramatic results in boosting your health once taken on a regular...

  • NetCare
   By NetCare

   De reden waarom mensen suiker vervangers gebruiken is vaak omdat ze af willen vallen. Ik heb laatst gelezen dat dit niet werkt omdat als je suiker vervangers gebruikt in frisdrank, koffie en thee dat je bloedsuiker te snel daalt, wat weer je honger gevoel aanjaagt.

   Is er dan nog een goede reden om suiker vervangers toe te passen ?