Alertheid op spookfacturen

  ABAB
  By ABAB

   

  Steeds vaker zijn er zogenaamde spookfacturen in omloop. Dit zijn facturen die ondernemers toegestuurd krijgen door misleidende bedrijven om ondernemers op allerlei manieren aan een contract te binden.

   

  Tips om acquisitiefraude te voorkomen

  1. De kans op 'fouten' is minder groot wanneer u een ordner aanlegt voor alle correspondentie- en advertentieopdrachten. Bewaar daarin alle opdrachtbevestigingen, faxen, facturen, offertes en overige correspondentie. Leg hierin ook telefonische afspraken vast (noteer ook datum en contactpersoon met wie u gesproken hebt).
  2. Controleer het aanbiedende bedrijf op reputatie. Is deze smetteloos? Via Fraudemeldpunt.nl kunt u bekijken hoe bonafide uitgevers werken. Is deze werkwijze niet betrouwbaar, dan is het mogelijk om bij de Kamer van Koophandel meer informatie te krijgen over werkwijzen en methoden van deze misleidende bedrijven. Tevens kunt u bij de Kamer van Koophandel controleren of het bedrijf hier is ingeschreven. Kijk voor meer informatie op de website van de Kamer van Koophandel
  3. Lees goed en kritisch de kleine lettertjes. Een bekende werkwijze van deze organisaties is het noemen van eerder contact met collega’s. 
  4. Controleer of de prijs van de advertentie overeenkomt met de bezoekersaantallen van de uitgave of internetgids. Is dit twijfelachtig? Dan kunt u de cijfers opvragen bij Hollands Oplage Instituut of het Nederlands Uitgeversverbond
  5. Neem rustig de tijd om na te gaan over het verhaal van de verkoop wel klopt. Hierdoor verkleint u de kans op fouten. 
  6. Laat alle afspraken op papier vastleggen en verzoek om dit per post te ontvangen.

   

  Wanneer u toch bent gedupeerd of misleid door bedrijven op het gebied van advertentiecontracten, vermeldingen op websites, vermeldingen in internetgidsen en spooknota’s, dan kunt u dit melden bij Het Steunpunt Acquisitiefraude, het landelijke meldpunt voor acquisitiefraude.

   

  Daarnaast vindt u op de website van het steunpunt Acquisitiefraude een overzicht van de spookfacturen die de afgelopen maanden in omloop zijn geweest.

   

  Wilt u meer informatie over acquisitiefraude of over de ontwikkelingen binnen uw branche? Neem dan contact op met een vestiging van ABAB bij u in de buurt.

  ABAB

  ABAB

  Accountants en Adviseurs is een allround accountancy- en adviesorganisatie. Met ruim 700 medewerkers werkt ABAB vanuit 17 vestigingen
  Business description

  Based in the Netherlands, ABAB is a leading provider of accountancy and consultancy services in a wide range of market segments. Our philosophy is based on our strong local and regional...