De samenwerking tussen business en ICT kan smeermiddel gebruiken

  NetCare B.V.
  By NetCare B.V.

  Business IT alignment is een veelgebruikte term voor het afstemmen van ICT op de doelen die een organisatie nastreeft. Vreemd eigenlijk. De term duidt op het optimaliseren van de relatie van twee entiteiten, maar benadrukt in feite de kloof en verschillen tussen de twee. Daarmee draagt ze bij aan ‘wij en zij’ denken dat de convergentie van business en IT meer kwaad dan goed doet. "Deze term maakt me woest en dat laat ik mijn team altijd merken", zegt Bill Blausey, CIO van Eaton Corporation. “IT en de business zijn te nauw met elkaar verbonden om door taalgebruik een scheiding te impliceren.”

  “We heetten vroeger IT organisatie, maar hebben onze naam veranderd in Informatie, proces en organisatie”, zegt Dave Patzwald, senior VP Integration Services bij Schneider Electric. “De nieuwe naam is goede marketing. Ook bood het rebrandingproces gelegenheid om de onderneming opnieuw bij onze activiteiten te betrekken.” De gebruikte taal veranderen is één, maar er is meer nodig:

  Business IT Alignment

  Bij Schneider Electric was ICT een tijdlang ‘de hond die het huiswerk had opgegeten’. Zo hoorde Patzwald via de tamtam dat IT de schuld kreeg van een kwaliteitsprobleem. Dit was aan de orde gekomen tijdens kwaliteitsreviews met de CEO, waarvoor IT niet was uitgenodigd. “We werden niet bewust buitengesloten”, concludeert Patzwald. “Ze stonden gewoon niet stil bij de hulp die IT kon geven bij fundamentele operationele kwesties.” Patzwald en zijn teamleden ontwikkelden een meeteenheid voor de ICT prestaties die hij kon gebruiken om toegang tot de bijeenkomsten te krijgen. “Geruchten zijn symptomen van de scheiding tussen IT en business. Dus moet je ze uit de wereld helpen.”

  Beter inzicht in de IT prestaties  Blausey acht het belangrijk de IT prestaties te meten en erover te communiceren. Daarom ontwikkelde hij een eenheid voor het meten van de operationele bijdrage van IT: een eenvoudige manier om weer te geven wat de reductie van het werkkapitaal is, en hoe ICT bijdraagt aan omzetverhoging en kostenreductie bij andere afdelingen. “Doordat dit bedrag meer dan 10 keer zo groot is als de traditionele IT kostenreductie, is de focus in gesprekken verschoven van het beheer van de IT kosten naar het aansturen van operationele verbeteringen in lijn met de algemene doelstellingen van de onderneming.”

  Business promotor: De kloof tussen de business en IT heeft de neiging te groeien naarmate de vraag en het aanbod van ICT middelen verder uit elkaar liggen. Peter Weis, CIO van Matson Navigatie, ziet hier vruchtbare aarde voor het vergroten van de eenheid binnen de onderneming. “Een business executive had een pijnpunt dat hij wilde adresseren met een IT project, maar kreeg geen voet aan de grond bij het IT projectteam. Ik heb opgetreden als promotor voor de business case en gewenste financiering van extra functionaliteit. In plaats van mijn team te verdedigen, daagde ik hen uit. De sleutel tot eenheid ligt niet in IT marketing, maar in vertrouwen wekken bij business executives door publiekelijk voor hun doelen te pleiten.”

  Verschillen omarmen? Sommige CIO’s zien de scheiding als een goede zaak. Zo wil Jeff Donaldson, CIO van GameStop, dat IT gezien wordt als een afzonderlijke consultingtak. “We willen de cultuur van een Silicon Valley startup, een vernieuwer die nieuwe technologieën inzet, een leverancier van IT diensten die de concurrentie met andere potentiële toeleveranciers niet schuwt. Als we dit niet uitstralen, komt de business niet naar ons toe.” CIOs zoals Donaldson, die hun rol zien als die van CEO van een technologiebedrijf, zien de scheiding niet als een probleem. Maar CIOs die convergentie rond een bedrijfsbrede visie of doelstelling nastreven, zullen zich in toenemende mate verzetten tegen de term business IT alignment en de bijbehorende ‘wij zij’ perceptie.

  Maurice Roos

  NetCare B.V.

  NetCare B.V.

  NetCare heeft een compleet aanbod in ICT, zowel hard en software, projecten maar ook het inzetten van ICT professionals voor vast of tijdelijk. Een compleet aanbod tegen scherpe tarieven geleverd door een enthousiast team.
  Business description

  NetCare heeft een compleet aanbod in ICT, zowel hard en software, projecten maar ook het inzetten van ICT professionals voor vast of tijdelijk. Een compleet aanbod tegen scherpe tarieven geleverd...