IPv4 dit jaar op?

  Berrie Pelser
  By Berrie Pelser

  IPv4 dit jaar op? is een bericht van: Ber|Art Visual Design and WordPress Webhosting

  IPv4-adressen zijn dit jaar al op

  IPv4-adressen zijn dit jaar al op

  IPv4-adressen zijn dit jaar al op

  De hoeveelheid niet gealloceerde IPv4-adressen kan al in december uitgeput zijn. Dit komt door de geweldige snelheid waarmee men in Azië aan de breedband en wireless gaat.

  IPv4 gebruikt 32-bit adressen, en kan 4,3 miljard apparaten direct op internet aansluiten. IPv6 gebruikt daarentegen 128-bits adressen, en kan een vrijwel onbeperkt aantal apparaten aansluiten, 2 tot de macht 128.

  Heel erg snel

  De adressen worden gedistribueerd door de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) aan de vijf Regional Internet Registries (RIR’s). Deze registries geven de adressen weer door naar de providers, meestal in blokken van 4000 adressen.

  In de eerste helft van 2010 heeft IANA meer IPv4 adressen aan de registries gegeven dan in heel 2009 bij elkaar. IANA meet de hoeveelheid adressen in blokken van 16 miljoen adressen, die in netwerkspeak bekend staan als een ‘/8’. In het begin van 2010 had IANA nog 26 /8. Nu zijn er daar nog maar 16 /8 van over.

  Dat betekent dat in 2010 tot nu toe 10 /8 zijn vergeven, terwijl in heel 2009 maar 8 /8 de deur uit zijn gegaan. Het kan dus goed zijn dat al dit jaar de hoeveelheid adressen slinkt tot 5 /8, en dan geeft IANA automatisch een /8 aan elk van de registries, waardoor IANA niets meer over houdt.

  India en China

  En nu de voorraad zo snel opdroogt, kan het zelfs nog sneller gaan. De registries hebben door dat ze snel moeten zijn met hun aanvragen, omdat ze anders achter het net vissen.

  In Europa en Amerika is de vraag naar adressen vrij stabiel, maar in Azië gaat het heel erg snel. De economieën van bijvoorbeeld China en India zijn erg in opkomst, terwijl er nog niet zo veel adressen zijn. Die achterstand wordt snel ingehaald.

  Vanaf begin 2012 of eind 2011 zullen daar dus nog alleen IPv6 adressen worden uitgedeeld aan apparaten. En bijvoorbeeld content van websites wordt aan IPv6-apparaten het best opgediend door webservers die IPv6 native ondersteunen. Het kan wel met een vertaalslag, maar dan zit er weer een laag tussen die de complexiteit verhoogt.

  Investeren

  IPv4 zal nog lang worden ondersteund, maar IPv4 en IPv6 zijn helemaal gescheiden. Applicaties met een end-to-end-verbinding zullen dan ook niet werken van IPv4 naar IPv6, waardoor je je verbinding met India of China wel eens zou kunnen verliezen. Al kun je natuurlijk altijd nog met je klanten mailen, want e-mail heeft geen geen last van deze problemen.

  In ieder geval is het zaak om niets meer te investeren in netwerkapparatuur die geen IPv6 aan kan. En je ISP moet natuurlijk ook IPv6 ondersteunen, anders kun je beter zo snel mogelijk wisselen.  Lees hier verder

  Zwarte Markt? (bron)

  Nu het einde van de beschikbare voorraad IPv4-adressen in zicht komt, wordt hier en daar de indruk gewekt dat we ons zorgen moeten maken om een zwarte markt voor IPv4-adressen. Is die vrees terecht? Volgens Axel Pawlik, managing director bij RIPE NCC, het Europese registratiekantoor voor IP-adressen in Amsterdam, is die waarschuwing wat voorbarig.

  Pawlik doet zijn uitspraak op een moment dat IANA alarm slaat omdat met name vanuit Azië in steeds hoger tempo beslag wordt gelegd op de resterende hoeveelheid IPv4-adressen. Internetexpert R. Kevin Oberman wees er in de afgelopen weken al op dat er een zwarte markt voor IP-adressen bestaat, zij het op kleine schaal, maar dat die zeker zal gaan groeien. “De waarschijnlijkheid van een groeiende zwarte markt hangt af van hoe de regionale registratiekantoren omgaan met het eindige aantal IPv4-adressen. Een zwarte markt is per definitie ongecontroleerd. Als je een product hebt dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt en dat vereist is voor commercie, dan stijgt de prijs tot wat de gewillige kopers bereid zijn te betalen,” aldus Oberman.

  Maar volgens Pawlik overdrijft Oberman met zijn betoog. “Hoe kan er een zwarte markt zijn als adressen nog volop verkrijgbaar zijn? Zal er een zwarte markt ontstaan als de adressen op raken? Mogelijk,” zegt hij. Maar hij waarschuwt dat er niet echt een business case voor te maken is. “Is het een manier om snel rijk te worden? Dat waag ik ernstig te betwijfelen,” zegt Pawlik. Volgens hem is een van de problemen dat het registratiekantoor altijd moet weten wie zo’n adres heeft overgenomen, en dat dat zeker tot problemen zal leiden als organisaties die adressen willen gaan gebruiken.

  Toch bevestigt Pawlik ook dat RIPE imiddels zijn procedures voor de uitgave van IP-adressen heeft aangescherpt. “We zijn wat strenger geworden,” zegt hij. “We bekijken de aanvragen wat nauwkeuriger. We willen bijvoorbeeld weten hoeveel van de adressen die je nu vasthoudt ook daadwerkelijk gebruikt worden. Op dit moment moet je 80 procent van je adressen gebruikt hebben voordat we een nieuwe serie uitschrijven.”

  Wat volgens hem zeker mogelijk is, is dat, als IPv6 eenmaal volop in gebruik is, er een omslag komt waarbij bedrijven afscheid gaan nemen van IPv4-adressen, waardoor niet zo zeer een zwarte markt als wel een soort ‘tweedehandsmarkt’ voor IPv4-adressen kan ontstaan.

  Pawlik bevestigt dat er enkele gevallen zijn geweest van IPv4-adressen die op eBay te koop werden aangeboden. “In zo’n geval nemen we contact op met eBay, wijzen ze erop dat het illegaal is om die adressen te verkopen, en vragen we ze die advertenties weg te halen.”

  Wat betreft het einde van de beschikbare IPv4-adressen, denkt Pawlik en zijn organisatie nog steeds dat de laatste serie in de eerste helft van 2011 zal worden uitgeschreven, al stelde hij de verwachtingen wel bij van juni, waar in december vorig jaar nog vanuit werd gegaan, naar april 2011.

  Zijn collega Richard Jimmerson, CIO bij het Amerikaanse registratiekantoor ARIN, sluit echter niet uit dat, door de snel groeiende vraag vanuit met name Azië, de voorraad al eerder kan zijn uitgeput – wellicht zelfs al in december 2010.

  Jimmerson erkent dat er in feite onmogelijk al een harde datum aan te hangen valt. Zeker is alleen dat de overstap naar IPv6 geen uitstel meer verdraagt. Investeren in apparatuur die niet IPv6 compatibel is, is bijzonder onverstandig, en als je huidige ISP nu nog geen IPv6 ondersteunt, is het zaak daar maar eens een hartig woordje mee te spreken – of zo snel mogelijk over te stappen.Wat is IPv4?
  IPv4 (meestal verkort tot IP) is versie 4 van het Internet Protocol. Deze versie werd voor het eerst op grote schaal gebruikt en vormt de basis voor adressering (de identificatie van computers) binnen het Internet.

  IPv4 gebruikt adressen van 32 bits (4 bytes), waarmee in theorie maximaal 4.294.967.296 adressen mogelijk zijn. Onder meer wegens het beperkte aantal adressen van IPv4 maakt de opvolger IPv6 kans op termijn IPv4 te vervangen.[1][2] IPv4 wordt beschreven in IETF RFC 791, gepubliceerd in september 1981.

  Ber|Art Visual Design and WordPress Hosting at http://hosting.ber-art.nl on Domeinen CAT

  Nieuwste berichten:

  Vergelijkbare berichten:

  Originally posted 2010-06-18 11:29:59. Republished by Blog Post Promoter
  Original: http://hosting.ber-art.nl/ipv4-dit-jaar-op/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ipv4-dit-jaar-op
  By: Berrie Pelser
  Posted: May 30, 2013, 11:33 am

  Berrie Pelser

  Berrie Pelser

  Ber|Art Visual Design V.O.F. delivers high-end secure (PCI-Compliant) WordPress, Typo3 and Magento Linux Cloud VPS Hosting with professional Search Engine Optimization (SEO) plus Social Media (Social Network) integration, branding and strategy.
  About me

  Ber|Art Visual Design V.O.F. delivers high-end secure (PCI-Compliant) WordPress, Typo3 and Magento Linux Cloud VPS Hosting with professional Search Engine Optimization (SEO) plus Social Media (Social...