ABAB Accountants en Adviseurs maakt bezwaar naar aanleiding van uitspraak Successiewet

  ABAB
  By ABAB

  Onlangs heeft de Rechtbank in Breda een uitspraak gedaan waarin zij concludeert dat de Successiewet discrimineert tussen belastingplichtingen die ondernemingsvermogen ontvangen en belastingplichtigen die privé-vermogen ontvangen.

  ABAB heeft naar aanleiding van deze uitspraak actie ondernomen. Op dit moment tekenen wij in overleg met onze klanten bezwaar aan voor de aangiften schenkings- en erfbelasting waarvan de bezwaartermijn nog openstaat.

  'Natuurlijk is het ongewis in hoeverre deze uitspraak blijft staan in een hoger beroep en gelet op het belang voor de staat zal het waarschijnlijk tot aan de Hoge Raad worden uitgevochten. Maar op deze manier zorgen we ervoor dat hoe het ook afloopt onze klanten in elk geval hun rechten hebben veilig gesteld' aldus Bert van den Kerkhof, belastingadviseur bij ABAB.

  Het toepassen van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten waardoor de bedrijfsopvolgers veel minder belasting betalen over het ondernemingsvermogen, ziet de rechtbank als een discriminiatie van de verkrijgers van privé-vermogen. De bevoordeling gaat volgens de rechtbank veel verder dan redelijk is, de bedragen zijn fors en het zou bedoeld zijn ter voorkoming van liquiditeitsproblemen, maar volgens de rechtbank hoeft er geen sprake te zijn van liquiditeitsproblemen om voor de faciliteiten in aanmerking te komen.

  Deze uitspraak zou volgens ABAB veel verder kunnen gaan dan aanvankelijk lijkt. Het stringent toepassen van het gelijkheidsbeginsel kan ook worden opgerekt naar andere situaties dan een bedrijfsopvolging.

  ABAB Belastingadvies gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op andere aspecten. In de Nederlandse rechtsspraak is er mogelijk een opening die aanleiding kan zijn tot een brede discussie. In Duitsland heeft het gelijkheidsbeginsel er jaren geleden al voor gezorgd dat de faciliteiten rondom bedrijfsoverdrachten ingrijpend zijn gewijzigd.

  ABAB

  ABAB

  Accountants en Adviseurs is een allround accountancy- en adviesorganisatie. Met ruim 700 medewerkers werkt ABAB vanuit 17 vestigingen
  Business description

  Based in the Netherlands, ABAB is a leading provider of accountancy and consultancy services in a wide range of market segments. Our philosophy is based on our strong local and regional...