Extreem weer verwacht door High Performance Computing

  Ben Kemp
  By Ben Kemp

  In de afgelopen jaren hebben we kunnen ervaren wat het effect is van ‘het weer’ op een maatschappij. Voorbeelden zijn hagel, overstromingen, bosbranden, enzovoorts, enzovoorts. De behoefte voor een beter weersverwachting wordt groter en groter. Immers hoe nauwkeuriger de meteorologen de weersverwachting kunnen analyseren, hoe beter een maatschappij zich kan voorbereiden om uitzonderlijk (hevig) weer.

  Satellieten produceren heel veel data over het klimaat en ‘het weer’ in specifiek. High Performance Computing speelt een belangrijke rol in het verwerken van deze grote hoeveelheid data om realtime een beeld te vormen over het huidige weer. Ook kan het de meteorologen helpen een weersverwachting samen te stellen. Ondanks de onzekerheid over het weer, kan er door middel van high performance computing een beeld worden gevormd van klimaatveranderingen door op de data een aantal weersmodellen door te rekenen. Ook is het mogelijk met simulaties weeromstandigheden verder uit te werken naar de nabije toekomst toe. Door uitbreiding van high performance computing kan zelfs de weerverwachting een aantal dagen worden uitgebreid.

  Rekenmodellen over het weer worden ook gebruikt in de energie sector en de energiehandel. Bijvoorbeeld windenergie. Met de rekenmodellen kan van te voren worden bekeken of welke windkracht wordt verwacht. Met andere woorden hoeveel energie kan worden verwacht van een windmolen park. Energiehandel is een handel van nu. Grote hoeveelheden enegerie kunnen (nog) niet worden opgeslagen. Om de weersmodellen van de energiehandel door te rekenen is een HPC oplossing nodig. Hiermee kan de energiehandel met de laatste weers-informatie doorrekenen in hoeverre wind energie er wordt gewonnen en gebruikt wordt voor de totale behoefte. Essentieel is dat de behoefte wordt afgestemd op het gebruik. Alle energie die over is gaat ‘de grond in’.

  Ben Kemp

  Ben Kemp

  Wij bieden betaalbare, veilige en snelle high performance computing oplossingen aan bedrijven die zich bezighouden met wiskundige simulatietechnieken.
  Business description

  Regardo Computing is  innovatief in verplaatsen van  intensieve applicatie rekenwerk naar private cloud en openbare cloud. Wij bieden betaalbare, veilige en snelle high performance computing...