Wat zijn Omega-3-vetzuren?

  Biozar
  By Biozar
  Wat zijn omega-3-vetzuren

  Wat zijn omega-3-vetzuren

  Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er zijn sterke aanwijzingen dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA, zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten.

  De Gezondheidsraad adviseert daarom 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg/dag.

  Omschrijving

  De bekendste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA zijn vooral bekend als visvetzuren. EPA en DHA worden ook wel aangeduid als omega-3-langeketenvetzuren, omega-3-LCP’s (long chain polyunsaturated fatty acids).

  EPA en DHA komen vrijwel uitsluitend voor in vis en ander zeevoedsel zoals schaal- en schelpdieren. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen.

  Vissticks, een lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten maar weinig EPA en DHA. Baars, garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen, schar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf en bokking bevatten gemiddeld EPA en DHA.

  Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Tegenwoordig worden deze langeketenvetzuren ook geïsoleerd uit (gekweekte) algen en toegepast in supplementen, medicinale preparaten en voor toevoeging aan voedingsmiddelen. In vlees en eieren kunnen ook kleine hoeveelheden EPA en DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer.

  Het lichaam maakt ook zelf EPA en DHA aan uit ALA. Wie veel ALA-rijke oliën of producten eet, zoals producten waarin raapzaad (canola) of lijnzaadolie is verwerkt, zal meer DHA en EPA maken. Het is echter nog onduidelijk hoeveel ALA in het lichaam wordt omgezet in EPA en DHA, en of dit voldoende is.

  Er zijn sterke aanwijzingen dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA via de voeding, zoals aanwezig in (vette) vis, belangrijk is voor een goede voorziening, en extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert daarom 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg/dag.

  Er komen steeds meer producten met toegevoegde omega-3-vetzuren, zogenaamde functionele voedingsmiddelen. Deze producten zijn een alternatief voor mensen die geen vis eten. Het omega-3-gehalte is verhoogd door visolie toe te voegen of, in geval van de eieren, de kippen speciaal voer te geven. Zo kunnen EPA- en DHA-gehaltes worden bereikt van 0,1 tot 1,2 gram per 100 gram.

  EPA en DHA worden ook geïsoleerd uit algen en onder meer toegepast in zuigelingenvoeding. Wie deze verrijkte producten gebruikt in plaats van de gewone krijgt op 1 dag ongeveer 100 milligram DHA/EPA binnen. Dat geldt bijvoorbeeld voor gebruikelijke dagporties zoals 4 sneden brood, 100 gram vleeswaren of 1 ei. Daarnaast bevatten deze verrijkte producten soms ook extra ALA (ongeveer 500 milligram per dagportie).

  ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten. In kleine hoeveelheden zit het ook in vlees en in groene bladgroenten. Plantaardige (dieet)margarines bevatten soms ook alfa-linoleenzuur.

  Vooral lijnzaadolie bevat heel veel alfa-linoleenzuur. Daardoor wordt lijnzaadolie bij verhitting snel ranzig. Het is dus minder geschikt om in te bakken en te braden. Het kan wel koud worden gebruikt.Er zijn ook oliën waarin onder meer lijnzaadolie is verwerkt. Deze bevatten lagere gehaltes alfa-linoleenzuur.

  Gezondheidseffecten

  Voor ALA geldt 1 energieprocent als adequaat niveau van inneming voor volwassenen. Deze norm is onder meer gebaseerd op het beschermend effect van ALA tegen hart- en vaatziekten, en komt overeen met 3 gram voor mannen en 2 gram voor vrouwen.

  EPA en DHA verkleinen het risico op een hartinfarct. Daarom geldt het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 milligram/dag. Bij dit advies wordt geen onderscheid gemaakt tussen EPA en DHA. Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules met EPA en DHA een alternatief.

  Meer dan 2 keer per week vis eten levert overigens niet of nauwelijks extra effect op. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis. Omdat vooral vette vis schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren.

  EPA en DHA hebben niet of nauwelijks effect op het cholesterolgehalte. Wel hebben ze een gunstige invloed op andere, op zichzelf staande risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het gehalte van triglyceriden in het bloed, de vaatwandfunctie, ontstekingsreacties en de bloedstolling.

  EPA en DHA blijken vooral een effect te hebben op acute hartsterfte, of plotselinge hartstilstand, met name bij mensen die al eerder een hartinfarct hebben doorgemaakt. Dat komt doordat ze een gunstig effect hebben op het hartritme. Viseters hebben bovendien minder kans op een herseninfarct dan niet-viseters.

  Er zijn verder diverse aanwijzingen voor andere positieve effecten van EPA en DHA:

  Babyvoeding

  Omdat te vroeg geboren baby’s zelf nog niet voldoende omega-3-vetzuren kunnen maken, worden deze toegevoegd aan zuigelingenvoeding voor te vroeg geboren baby’s.

  Met name EPA en DHA spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hun gezichtsvermogen en hun zenuwstelsel. Het staat nog ter discussie of het zinvol is omega-3-vetzuren toe te voegen aan zuigelingenvoeding voor voldragen baby’s. Er zijn enige aanwijzingen voor een gunstig effect op de cognitieve ontwikkeling.

  Het effect op de lange termijn is echter nog niet duidelijk. Wanneer de moeder normaal en gevarieerd eet, bevat borstvoeding voldoende omega-3-vetzuren. Aanvulling van de voeding met EPA/DHA-supplementen of meer vette vis, levert hogere gehaltes op in de moedermelk. Hiervan zijn echter nog geen duidelijke effecten aangetoond op de groei en ontwikkeling van de baby.

  Zwangere vrouwen

  De ontwikkeling van ongeboren kinderen is gebaat bij een goede voorziening met omega-3-vetzuren. Het staat nog ter discussie of zwangere vrouwen gebaat zijn bij het slikken van extra van deze vetzuren.

  Aanvulling van de voeding met EPA/DHA-supplementen of meer vette vis, levert hogere gehaltes op in het bloed. Hiervan zijn nog geen duidelijke effecten aangetoond op de groei en ontwikkeling van de baby.

  Wel zijn er enkele aanwijzingen voor een gunstig effect op het geheugen van de moeder en een kleinere kans op depressiviteit. Deze effecten zijn echter niet in alle studies gevonden.

  Gedragsstoornissen, depressie en dementie

  Een aantal studies wijst op een mogelijk gunstig effect van het slikken van omega-3 vetzuren bij slecht leergedrag en depressiviteit. Verder zijn er aanwijzingen dat het slikken van langeketenvetzuren positieve effecten heeft op gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit (ADHD).

  Ook hiervoor geldt dat de gerapporteerde effecten nog onvoldoende onderbouwd zijn en deels tegenstrijdig. Het ontbreekt nog aan gecontroleerde studies van voldoende omvang. Dat geldt ook voor een mogelijk beschermend effect van omega-3-vetzuren uit vis op het voorkomen van dementie.

  Reuma

  Omega-3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. Bij aandoeningen als reumatische artritis kunnen supplementen met visolie

  gunstige effecten hebben. De omvang en kwaliteit van de studies zijn echter nog ontoereikend voor een definitief oordeel.

  Kanker

  Er zijn aanwijzingen dat te veel ALA het risico op prostaatkanker verhoogt. Het gaat dan om relatief hoge innemingen boven de 1 energieprocent. Daarom geldt het advies hooguit 1 eetlepel lijnzaadolie per dag te nemen.

  N-3-vetzuren beschermen mogelijk tegen borstkanker en kanker van de dikke darm.

  Er zijn enkele studies waaruit blijkt dat een eetpatroon met veel EPA of een supplement met EPA het gewichtsverlies door afbraak van spier- en vetweefsel bij kankerpatiënten zou kunnen vertragen of beperken. De onderbouwing is echter nog onvoldoende om hierover uitspraken te kunnen doen.

   

  Bron: www.voedingscentrum.nl

  The post Wat zijn Omega-3-vetzuren? appeared first on Biozar.
  Original: http://www.biozar.nl/blog/wat-zijn-omega-3-vetzuren/
  By: admin
  Posted: March 4, 2013, 3:02 pm

  Biozar

  Biozar

  We are distributing Biozar, it helps the human equilibrium to restore
  Business description

  Biozar is opening up new frontiers in food supplements. It is a proven product which has been developed in The Netherlands and shows dramatic results in boosting your health once taken on a regular...