Eigen zorgbijdrage AWBZ ouderen flink gestegen

  ABAB
  By ABAB

   

  Per 1 januari 2013 wordt een fors hogere zorgbijdrage (AWBZ) betaald voor het verblijf in een verzorgings- en verpleeghuis. Wie zelf spaargeld heeft moet dat maar 'opeten' vindt de regering, hierdoor kunnen ouderen in financiële problemen komen.

  U krijgt maandelijks een rekening zorgbijdrage. Door een wetswijziging per 1 januari 2013 wordt voor de berekening van uw bijdrage niet alleen het inkomen meegeteld maar ook uw vermogen. Heeft u een vermogen in box 3 dat groter is dan het heffingsvrije vermogen? Dan wordt voor de zorgbijdrage 12% van dit vermogen meegerekend. U heeft per persoon recht op een heffingsvrije vermogen van € 21.139. Heeft u op 31 december 2012 de AOW-leeftijd bereikt? Dan kan uw heffingsvrij vermogen wat hoger liggen.

   

  Zorgbijdrage: interen op vermogen

  Heeft u een groter vermogen dan het vrijgestelde bedrag? Dan betaalt u een hogere zorgbijdrage. Voor de berekening van uw bijdrage wordt 12% van dit vermogen meegerekend. Dit betekent dat als uw rendement op uw vermogen minder bedraagt dan 12% u zult moeten interen op uw vermogen om uw zorgbijdrage te kunnen voldoen.

   

  Voorbeeld

  Alleenstaande met een AOW (€ 13.500) en een vermogen van € 400.000 in box 3 betaalt een eigen bijdrage van € 2.015 per maand. Heeft deze persoon een vermogen van € 25.000 dan bedraagt de zorgbijdrage € 610 per maand.

   

  U ziet dat u een forse eigen zorgbijdrage betaalt bij een hoog vermogen. De kans is groot dat u hiervoor uw vermogen moet aanspreken. Door uw vermogen in box 3 te verlagen kunt u uw eigen bijdrage verminderen.

   

  Berekening zorgbijdrage ook over vaste vermogen

  Het komt veelvuldig voor dat het vermogen vaststaat: u heeft bijvoorbeeld een vordering op uw kinderen, een (onverkoopbaar) huis, deposito’s of de beschikking over een tweede woning of grond. Op papier beschikt u dan over vermogen, maar u bezit geen contante middelen die u zomaar vrij kunt maken. De eigen bijdrage van een persoon met alleen een AOW en een klein pensioen valt daardoor hoger uit dan het (netto) inkomen dat wordt ontvangen.

   

  Kan ik mijn zorgbijdrage beperken?

  Er zijn manieren om uw zorgbijdrage te beperken, bijvoorbeeld door het aanpassen van uw testament waarin rekening is gehouden met de zorgbijdrage of door toekomstige erfgenamen al vóór overlijden aanspraak te geven op uw vermogen. Wij kunnen aan de hand van uw testament en aangifte inkomstenbelasting beoordelen of er mogelijkheden zijn uw eigen bijdrage nu en in te toekomst zo laag mogelijk te houden. Deze inventarisatiescan kost € 195 (exclusief btw).

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik Gilden opnemen via erik.gilden@abab.nl of via 06-53516887.

  ABAB

  ABAB

  Accountants en Adviseurs is een allround accountancy- en adviesorganisatie. Met ruim 700 medewerkers werkt ABAB vanuit 17 vestigingen
  Business description

  Based in the Netherlands, ABAB is a leading provider of accountancy and consultancy services in a wide range of market segments. Our philosophy is based on our strong local and regional...