Lycopeen in voeding, tomaten, watermeloen wel of niet verwarmd

  Biozar
  By Biozar

  Lycopeen in voeding als strijd tegen kanker

  Lycopeen is een helderrood carotenoïde wat in tomaat en andere rode vruchten, zoals watermeloen en rozebottels, zit. Het is het meest voorkomende carotenoïde in het menselijk lichaam. De naam is afkomstig van de wetenschappelijke naam voor tomaat Lycopersicon esculentum. Echter de hoogste concentratie van lycopeen zit niet in tomaat maar in watermeloen. Hier vindt u nuttige tips:

  Tomaten hebben wel het voordeel dat als deze in een geconcentreerde vorm aangeboden worden, ketchup, puree of bv tomatensap de concentraties per 100 gram aanzienlijk hoger kunnen liggen. Tomatenpuree kan zelfs tot 17 keer hoger liggen als rauwe tomaten.

  Lycopeen is rood van kleur en heeft een sterk anti oxiderende werking. Dit laatste is nodig om cellen gezond te houden. Populair gezegd kun je het vergelijken dat cellen gaan roesten door verkeerde soorten voeding, roken, alcohol en stress.

  Lycopeen beschermt het lichaam tegen deze zogenaamde vrije radicalen dit op zijn beurt heeft een positieve invloed op cellen, organen en weefsel.

  Uit diverse studies is gebleken dat mensen met prostaatkanker en hersentumoren baat bij lycopeen hadden. Daarnaast is aangetoond dat Lycopeen positieve invloed heeft op vermindering van een kans op een beroerte en een verbeterde werking van de bloedvaten.

  In welke voeding zit Lycopeen?

  Doordat lycopeen een sterke rode kleur heeft, geeft dat eigenlijk het antwoord al. Je moet denken aan tomaten, watermeloen en rozenbottels. Rauwe tomaten bevat ongeveer 3.265 mcg lycopeen, watermeloen scoort ongeveer 40%. In de blender is watermeloen ook veel gemakkelijker vloeibaar te maken en daarnaast voor de meesten ook nog lekkerder.

  De werking van lycopeen in capsulevorm

  Lycopeen in capsules of anderszins raden wij simpelweg af. Het vermoeden bestaat namelijk dat lycopeen uit bv tomaten en watermeloen alleen maar werkt als het in combinatie is met andere voedingstoffen die daarin zitten.

  Het verwarmen van lycopeen houdende producten in gerechten.

  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als producten die veel lycopeen bevatten verwarmd worden dat ze beter door het lichaam opgenomen worden. Door hitte krijgt lycopeen een andere biologische verbinding (isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie).  Denk hierbij bv aan tomatensoep, pasta’s waar tomatenpuree in zit en bv pizza’s. Probeer echter te voorkomen dat het niet gaat koken.

  Zo bevat 100 gram tomaten:
  • Rauw: 3265 mcg lycopeen
  • Gestoofd/gekookt: 3036 mcg lycopeen
  • In blik: 6130 mcg lycopeen
  • Puree geconcentreerd: 55450 mcg lycopeen

  The post Lycopeen in voeding, tomaten, watermeloen wel of niet verwarmd appeared first on Biozar.
  Original: http://www.biozar.nl/blog/lycopeen-en-voeding-tomaten-watermeloen-wel-of-niet-verwarmd/
  By: admin
  Posted: January 31, 2013, 10:55 am

  Biozar

  Biozar

  We are distributing Biozar, it helps the human equilibrium to restore
  Business description

  Biozar is opening up new frontiers in food supplements. It is a proven product which has been developed in The Netherlands and shows dramatic results in boosting your health once taken on a regular...