Code postduif WOII gekraakt

  THIJSSEN TRANSLATIONS
  By THIJSSEN TRANSLATIONS

  Canadese onderzoekers zeggen dat ze de code hebben gekraakt die is gevonden aan de poot van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Britse krant de Telegraph. Het briefje zou informatie bevatten over verplaatsingen van Duitse tanks en militairen in Normandië.  Het skelet van de duif, met daarnaast de gecodeerde boodschap die ze bij zich droeg | Bletchley Park


  De code werd in 1982 gevonden aan de restanten van een postduif in een Engelse schoorsteen. Op het briefje staan 27 blokjes van vijf letters en vervolgens een reeks cijfers.

  Jarenlang bekommerde niemand zich erom, totdat vorige maand uit een eerste analyse bleek dat het wel eens om geheime informatie uit de Tweede Wereldoorlog kon gaan. Sindsdien hebben vele deskundigen zich het hoofd gebroken over de mogelijke betekenis ervan. Sommigen zeiden zelfs dat de code onbreekbaar was.

  Parachutist 
  Onderzoekers van Lakefield Heritage Research in Canada zijn er nu naar eigen zeggen wel uitgekomen. Ze hebben bij de decryptie gebruik gemaakt van een codeboek uit de Eerste Wereldoorlog.

  Het bericht was afkomstig van de 27-jarige sergeant William Stott, die als parachutist was gedropt in het bezette Normandië. Zijn opdracht zou zijn geweest om informatie door te spelen over de Duitse troepen in het gebied. Enkele weken later sneuvelde hij.
  In het briefje meldde Stott aan de top van de Britse luchtmacht wat hij in het gebied had gezien. Volgens de Canadese onderzoekers gaat het om teksten als "Jerry's right battery central headquarters here. Artillery observer at 'K' sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers."

  Dwaalspoor 
  Er zijn ook passages bij die nog niet zijn ontcijferd. Volgens de Canadezen waren die mogelijk bedoeld om de Duitsers, als die het briefje in handen zouden krijgen, op een dwaalspoor te brengen.

  De Britse krijgsmacht beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over een kwart miljoen postduiven. Die werden ingezet om militaire boodschappen over te brengen.
  Een van die postduiven kwam terecht in een schoorsteen in Bletchingley, in het Engelse graafschap Surrey, niet ver van het hoofdkwartier van generaal Montgomery. Mogelijk wilde de duif na zijn lange vlucht daar even uitrusten en raakte hij toen bevangen door de rook.

  Bron: NOS


  Original: http://thijssen-translations.eu/blog/2012/12/17/code-postduif-woii-gekraakt
  By: THIJSSEN TRANSLATIONS
  Posted: December 17, 2012, 10:20 am

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  THIJSSEN TRANSLATIONS

  Vertaalbureau | Tekstbureau | Tolkbureau
  Business description

  Thijssen Translations is een toonaangevend vertaalbureau, tekstbureau en tolkbureau, gevestigd in Tilburg. Wij leveren hoogwaardige vertalingen, teksten en localisatie-oplossingen.Thijssen...