Invloed uitoefenen op je (werk) situatie

  De Noordkant
  By De Noordkant

  Invloed uitoefenen op je (werk) situatie

  Cirkel van betrokkenheid
  Jouw cirkel van betrokkenheid bevat alle zaken waar je mentaal of emotioneel bij betrokken bent. Mensen zijn in hun leven betrokken bij heel veel zaken. Om er een paar te noemen: gezondheid, werk en inkomen, opvoeding van kinderen, ouder worden, het broeikaseffect, Rutte of Samsom. Er zijn ook zaken die ons niets zeggen. Misschien zegt het broeikaseffect of de politiek je niets? Dan bevindt dit onderwerp zich buiten jouw cirkel van betrokkenheid. Wat zich in die cirkel bevindt is dus van persoon tot persoon anders.                         

  Cirkel van invloed

  Emotioneel betrokken op iets zijn is wat anders dan er invloed op hebben. Er zijn nogal wat zaken in de cirkel van betrokkenheid waar we geen of maar een beetje invloed op hebben. Je kan wel een goede gezondheid willen, maar je hebt het niet volledig in de hand. De zaken waar we wel wat over te zeggen hebben, kunnen we in een kleinere cirkel in de cirkel van betrokkenheid plaatsen. Die noemen we de cirkel van invloed.

  Reactieve aandacht, dan ben je speelbal

  Soms richten mensen zich vooral op hun cirkel van betrokkenheid. Ze hebben overal een mening over en klagen overal over. Ze letten in eerste instantie op de zwakheden van anderen, op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze weinig of niets aan kunnen doen. De ene keer weten deze mensen niet hoe het anders kan en laten het erbij zitten. De andere keer hebben ze een oplossing kant en klaar; dan weten ze hoe het probleem moet worden opgelost. Tegelijkertijd worden dingen verwaarloosd waar ze wel invloed op kunnen uitoefenen.

  Dit noemen we een reactieve houding. Je reageert op gebeurtenissen, in plaats van te creëren. Kenmerken van  reactief gedrag zijn: reageren op situaties in plaats van er creatief mee om te gaan, de schuld bij iemand anders leggen,geen verantwoordelijkheid nemen.

  Door dit gedrag wordt de cirkel van invloed kleiner.  

  Mensen met een reactieve houding hebben vaak een negatieve of matte energie om zich heen. Mensen die klagen of zich beklagen, verzuren of worden onverschillig. Voor hun omgeving zijn ze dan geen aangenaam gezelschap. 

  Proactieve aandacht, dan ben je speler

  Mensen met een proactieve houding richten zich vooral op hun cirkel van invloed. Zij nemen initiatief, ze gaan letten op hun energiegebruik, ze gaan in gesprek, ze gaan gezonder leven, pakken de fiets naar hun werk, spreken hun ideeën of problemen uit op hun werk. Ze zoeken hoe het anders kan, wat ze er zelf aan kunnen doen. Kenmerken van proactief gedrag zijn: weten wat je zelf belangrijk vindt, initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen, daadkrachtig zijn en zelf kiezen.

  Mensen met een proactieve houding hebben een positieve energie om zich heen. Ze zijn vaak stimulerend en inspirerend voor hun omgeving. Ze spannen zich in voor zaken waar ze iets aan kunnen doen. Ze vergroten daarmee hun cirkel van invloed.

   Als jij ontdekt dat je cirkel van betrokkenheid groter is dan je cirkel van invloed; hoe kun je dan jouw cirkel van invloed vergroten? Of als je in je cirkel van betrokkenheid iets wilt veranderen, hoe doe je  dat?

  • Wees proactief

  Realiseer je dat je zelf in staat bent om je leven en werk vorm te geven. Proactief zijn draait vooral om zelfkennis. Je kent je goede en slechte eigenschappen en je neemt daarvoor verantwoordelijkheid.

  • Ga uit van hetgeen je wilt bereiken

  Denk na over waar je heen wilt op het werk. Ontwikkel daar een helder beeld voor jezelf. Deel je beelden of ideeën daarover, geef ze de ruimte en praat erover op je werk.

  • Doe het stap voor stap

  Effectieve mensen besteden hun tijd vooral aan zaken die belangrijk zijn. Zij laten zich niet leven door de waan van de dag, maar bepalen zelf hun prioriteiten. Ze kunnen ook delegeren, plannen en besluiten soms iets niet te doen.

  • Denk in termen van win/win

  In het werk ben je afhankelijk van elkaar. Echte samenwerking wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie maar van gezamenlijk winnen. Concurrentie hoort thuis in de markt, zegt Covey, niet binnen samenwerking of binnen gezinnen. Denk in termen van overvloed, gun de ander evenveel als je jezelf gunt. Ook in zakelijke onderhandelingen hoeft er geen verliezer te zijn. Ga voor win/win, of laat de deal gaan.

  • Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden

  Als we elkaar werkelijk begrijpen, dan zullen we creatiever worden in het oplossen van gezamenlijke problemen. Elkaar begrijpen begint bij luisteren. Luisteren op een manier waarbij je jezelf echt verplaatst in het standpunt van de ander. Het gaat jou erom de ander écht te begrijpen.

  • Werk synergetisch

  In ieder bedrijf werken mensen met verschillen. Waardeer deze verschillen en voeg ze samen ( = synergie). Gebruik elkaar om tot betere resultaten te komen. Ga in gesprek en bereik meer, dan je alleen zou  bereiken.

  • Houd de zaag scherp

  Een man loopt door het bos en ziet een houtvester aan het werk. Die is bezig een boom om te zagen, maar het schiet niet echt op.’Waarom scherp je de zaag niet aan’, vraagt de man. ‘Daar heb ik geen tijd voor ‘ zegt de houtvester, ‘Ik moet nog teveel zagen’.  

  ( Bron: Stephen R Covey )

  Met vriendelijke groet, Christina

   

  De Noordkant

  De Noordkant

  Ik ben een gediplomeerde en erkende Master Coach en Master Counselor
  Business description

  Het is mijn overtuiging dat bewustzijnsontwikkeling de sleutel is tot blijvende verandering. Wat gebeurt er en waarom gebeurt dat? Ik wil je daarbij graag helpen.
  Coaching vergroot je zelfinzicht en...