Voor iedereen die voor de keuze staat

  De Noordkant
  By De Noordkant

  Veel Nederlandse créches zijn niet in staat om baby's de zorg te bieden die ze nodig hebben. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de kwaliteit daar sinds de jaren negentig spectaculair is gedaald, maar vooral met de cruciale ontwikkeling die babyhersenen doormaken in de eerste twee levensjaren: maar liefst 50% van het brein wordt dan aangelegd.  En die aanleg is sterk afhankelijk van de emotionele zorg en aandacht die kinderen krijgen.

  Nu ik zelf oma ben durf ik mijn eigen dochter niet zomaar te zeggen dat ze haar baby toch maar vooral naar de créche moet brengen. Er is veel nieuwe kennis.

  In de eerste twee levensjaren wordt een fundament gelegd waar je de rest van je leven op moet voortbouwen. Is dat fundament sterk dan verloopt je verdere ontwikkeling meestal vrij soepel. Is dat fundament zwak, dan wordt het allemaal wat moeilijker.

  Krijgen baby's, die op steeds jongere leeftijd naar de créche worden gebracht wel de zorg die zij nodig hebben? Dit vroeg Unicef zich af in een onderzoeksrapport in 2008. Vergelijkbare vragen werden gesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ( OESO ), het Nederlands Jeugdinstituut ( NJi ), en The National Scientific Council on the Developing Child van de universiteit Harvard.

  Zij komen uiteindelijk allemaal tot dezelfde conclusie:  dat je met de kennis van nu, ouders minimaal een half jaar tot een jaar de kans zou moeten geven om fulltime voor hun baby te zorgen. Omdat de groepsopvang zelden in staat is om een baby te bieden wat hij nodig heeft.

  Wie twijfelt aan de créche, twijfelt aan het recht van de vrouw op werk. De alternatieven voor de créche - bijvoorbeeld vaders die voor baby's zorgen -  worden zelden bedacht of voor het gemak even vergeten.

  Volgens de laatste meting in 2009 scoort geen enkele créche hoger dan matig en krijgt de helft een onvoldoende.

  Het is mijn doel om jou ervan te overtuigen dat je je niet klakkeloos moet overgeven aan de zeer middelmatige Nederlandse kinderopvang en dat het echt de moeite waard is om te investeren in een heel goede opvang voor je baby.

  Je bent nog veel belangrijker voor je baby dan je ooit had kunnen vermoeden.

  De Noordkant

  De Noordkant

  Ik ben een gediplomeerde en erkende Master Coach en Master Counselor
  Business description

  Het is mijn overtuiging dat bewustzijnsontwikkeling de sleutel is tot blijvende verandering. Wat gebeurt er en waarom gebeurt dat? Ik wil je daarbij graag helpen.
  Coaching vergroot je zelfinzicht en...